Η κυβέρνηση της Συρίας, προσέφερε αμνηστία σε όλους εκείνους «που παραπλανήθηκαν σε παράνομες δραστηριότητες» εάν παραδοθούν αυτοβούλως εντός δύο εβδομάδων. Το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε «εκείνους που φέρουν όπλα και απειλούν την ασφάλεια της χώρας» να παραδοθούν έως τις 15 Μαΐου, με αντάλλαγμα την παροχή αμνηστίας.

Το ανακοινωθέν του υπουργείου, που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο SANA, προτρέπει επίσης τους πολίτες να παρουσιαστούν και να προσφέρουν πληροφορίες για «παρανόμους, τρομοκράτες και τοποθεσίες όπου βρίσκονται αποθηκευμένα όπλα».

Η κυβέρνηση της Συρίας, έχει επανειλημμένως κατηγορήσει παρεισφρήσαντες ξένους, ένοπλες συμμορίες και εξτρεμιστικές οργανώσεις ως υπαίτιους για τις ταραχές που συγκλονίζουν απ’ άκρου εις άκρον τη χώρα, με αίτημα πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Επίσης αναφέρθηκε ότι πράκτορες της συριακής μυστικής αστυνομίας, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, συνέλαβαν την Ντιάνα Τζαουάμπρα,υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικριτή της πολιορκίας της Νταράα, από τις κυβερνητικές δυνάμεις.