Αιγυπτιακό δικαστήριο ανέβαλε για τις 8 Μαρτίου τη δίκη των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού καναλιού Αλ Τζαζίρα που κατηγορούνται ότι στήριζαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Οι τρεις δημοσιογράφοι, ο Καναδός Μοχάμεντ Φάχμι, ο Αυστραλός Πίτερ Γκρέστε και ο Αιγύπτιος Μπάχερ Μοχάμεντ, κατηγορούνται ότι "χάλκευσαν πληροφορίες" για να στηρίξουν το κίνημα από το οποίο προέρχεται ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι που ανατράπηκε από τον στρατό τον Ιούλιο του 2013.
Με την έναρξη της νέας δίκης τους, στις 16 Φεβρουαρίου, οι Φάχμι και Μοχάμεντ αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους, αφού είχαν ήδη κρατηθεί επί 400 ημέρες στις φυλακές. Ο Γκρέστε απελάθηκε στην Αυστραλία με προεδρικό διάταγμα που επιτρέπει την απέλαση ξένων υπηκόων οι οποίοι έχουν καταδικαστεί στη χώρα.

Στην πρώτη δίκη, που διεξήχθη τον Ιούνιο, οι Φάχμι και Γκρέστε είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών και ο Μοχάμεντ σε 10ετή κάθειρξη. Όμως το Εφετείο ακύρωσε την απόφαση τον Ιανουάριο και διέταξε την επανάληψη της δίκης.

Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία, σήμερα το πρωί, ο Φάχμι είπε στους δημοσιογράφου ότι ελπίζει να απελαθεί, αφού απαρνήθηκε την αιγυπτιακή υπηκοότητα και κράτησε μόνο την καναδική. «Ελπίζουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και θα έχουμε μια δίκαιη δίκη», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο συνήγορος του Φάχμι, ο Χάλεντ Άμπου Μπακρ, ζήτησε από το δικαστήριο να αφαιρεθεί το όνομα του Γκρέστε από το κατηγορητήριο, χαρακτηρίζοντας «παράδοξο» να δικάζεται ωσεί παρών ένας κατηγορούμενος, ο οποίος έφυγε νομίμως από τη χώρα.