Παρά τη σχετική ηρεμία στην ανταρτοκρατούμενη ανατολική Ουκρανία, οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν κοντά στη Μαριούπολη, ενισχύοντας τους φόβους ότι το λιμάνι αυτό μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος των αυτονομιστών, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στο Παρίσι.

Μια πηγή στους κόλπους του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε πάντως αμφιβολίες για την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής, λέγοντας πως "η κατάσταση μπορεί να αλλάξει" μέχρι την Τρίτη.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός "σεναρίου αποκάλυψης" για την Ουκρανία. "Ένα σενάριο αποκάλυψης δεν είναι πιθανό και ελπίζω ότι δεν θα συμβεί ποτέ", δήλωσε μιλώντας στο δημόσιο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossia-1.

Αν οι συμφωνίες του Μινσκ για μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία και την αποχώρηση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου γίνουν "σεβαστές, αυτός είναι ένας σίγουρος δρόμος για την εξομάλυνση της κατάστασης σ' αυτή την περιοχή", δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

"Κανένας δεν έχει ανάγκη από μια σύγκρουση, κατά μείζονα λόγο ένοπλη, στην περιφέρεια της Ευρώπης", πρόσθεσε ο Πούτιν.

Το Λονδίνο, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος επισκέπτεται το Ταλίν, δήλωσε από την πλευρά του πως, με βάση "την εμπειρία των τελευταίων 10 ή 12 ημερών, η δέσμευση της Ρωσίας στη διαδικασία του Μινσκ είναι μάλλον κυνική".

Πολλές δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξέφρασαν την ανησυχία τους για την απουσία μιας πλήρους κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών επέκρινε τους Δυτικούς για τις "ασθενικές αντιδράσεις τους" έναντι των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός και ανέφερε το ενδεχόμενο "ασύμμετρων απειλών" εναντίον των βαλτικών χωρών εκ μέρους της Ρωσίας.

Παρά τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, "η κατάσταση (στην ανατολική Ουκρανία) σχεδόν δεν άλλαξε", υποστήριξε ο Λίνας Αντάνας Λινκεβίσιους σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.