Ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού στο Μαυροβούνιο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) του Ράνκο Κριβοκάπιτς απέρριψε πρόταση της ενωμένης αντιπολίτευσης να συγκροτήσουν «μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Το προεδρείο του SDP συνεδρίασε χθες και αποφάσισε την παραμονή στην κυβέρνηση συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS) του Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Η αντιπολίτευση υπέβαλε και προωθεί πρόταση συγκρότησης μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα προετοιμάσει νέες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου.

Το προεδρείο του SDP αποφάσισε ότι η τωρινή κυβέρνηση έχει τη νομιμότητα και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ενότητας, που είναι ζωτικής σημασίας στην πορεία της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της χώρας.

Οι επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων κομμάτων - Δημοκρατικό Μέτωπο (DF), Θετικό Μαυροβούνιο, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SNP) και Κίνηση Πολιτών (GP) ανακοίνωσαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ότι η αντιπολίτευση πρέπει να αποχωρήσει από τη Βουλή του Μαυροβουνίου, αν το SDP δεν αποδεχθεί την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS) απέρριψε κάθε ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για μεταβατική κυβέρνηση. Την πρόταση απέρριψαν επίσης η Κροατική Αστική Πρωτοβουλία (HGI), το Βοσνιακό Κόμμα (BS) και τα αλβανικά κόμματα, τονίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτή η συμμετοχή ορισμένων αρχηγών αντιπολιτευόμενων κομμάτων στην πρόσφατη διαδήλωση κατά της άφιξης του Χασίμ Θάτσι στην Ποντγκόριτσα.