Τη «δημαγωγία» που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και το κράτος πρόνοιας, το οποίο δηλώνει ότι έχει προστατεύσει, κατήγγειλε ο ισπανός πρωθυπουργός.

«Δεν διατηρούμε το κράτος πρόνοιας με τη δημαγωγία», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι σε ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, καταγγέλλοντας όλους όσοι «δίνουν κενές υποσχέσεις», μια έμμεση αναφορά στο κόμμα Podemos.

«Αν δεν είχαμε καταφέρει να μειώσουμε στο ήμισυ τους τόκους του χρέους, θα έπρεπε να μειώσουμε στο ήμισυ τις κοινωνικές παροχές», εξήγησε ο Ισπανός πρωθυπουργός, έπειτα από τρία χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες το Λαϊκό Κόμμα (PP) κινδυνεύει να χάσει από το Ποδέμος.

«Είναι πολύ επικίνδυνο να σκεφτούμε (…) ότι είναι εφικτή μια κοινωνική πολιτική που δεν υποστηρίζεται από μια σταθερή οικονομική πολιτική», υπογράμμισε ο ίδιος ενώπιον της κάτω βουλής.

«Είναι πολύ επικίνδυνο να πιστέψουμε ότι το κράτος πρόνοιας μπορεί να βασιστεί σε υποθήκες ή να προχωρήσει με χρήματα άλλων», συνέχισε ο Ραχόι σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις επικρίσεις κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνησή του, η οποία χαρακτηρίστηκε από σημαντικές περικοπές στους τομείς της υγείας, της παιδείας και τα κοινωνικά επιδόματα.

«Το σημαντικότερο μέτρο κοινωνικής πολιτικής αυτής της νομοθεσίας ήταν να αποφευχθεί η διάσωση» της ισπανικής οικονομίας, στην οποία αναγκάστηκαν να καταφύγουν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, συμπλήρωσε ο Ραχόι.