Επαναφέρει την υποχρωτική στράτευση η κυβέρνηση της Λιθουανίας για πρώτη φορά μετά το 2008.

«Το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική κατάσταση και τις απειλές για την ασφάλεια του κράτους, αποφάσισε ότι οι αμυντικές ικανότητες της χώρας πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω», σημείωσε στην ανακοίνωσή του το γραφείο της προέδρου της χώρας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Η στράτευση των Λιθουανών θα ανανεωθεί για μια πενταετή περίοδο ενώ το σχέδιο τελεί υπό την έγκριση της Βουλής της χώρας.

Η Λιθουανία ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, όπως και η Λετονία και η Εσθονία. Όταν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1991 οι τρεις χώρες επιδίωξαν σχεδόν αμέσως να ενταχθούν στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για τις διαθέσεις της Ρωσίας, πολύ περισσότερο λόγω της εγγύτητάς της στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Η Ρωσία διεξήγαγε εκεί μια στρατιωτική άσκηση τον Δεκέμβριο, στην οποία συμμετείχαν 9.000 στρατιώτες και 55 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το σχέδιο της προεδρίας προβλέπει ότι προσκλήσεις στρατευσίμων για κατάταξη θα αποστέλλονται σε περίπου 3.500 Λιθουανούς ηλικίας 19 ως 26 ετών κατ' έτος, ενώ η περίοδος της στρατιωτικής θητείας θα είναι εννιάμηνη.

Η πρώτη εκπαιδευτική σειρά στρατεύσιμων οπλιτών του 2015 θα κληθεί να παρουσιαστεί στα στρατόπεδα το φθινόπωρο.