Το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών στο Καναδά εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών στις ομοσπονδιακές εκλογές της Δευτέρας, που θα του επιτρέψει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που μεταδίδονται από τα τρία μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Το CBC,το CTV και το Global, ανέφεραν ότι οι Συντηρητικοί είναι οι νικητές των εκλογών και ότι εξασφαλίζουν περίπου 155 έδρες στο κοινοβούλιο, αριθμός αρκετός για να τους οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας, αφού το σύνολο των βουλευτών είναι 308.

Μετά από δύο συνεχόμενες κυβερνητικές περιόδους, όπου όμως δεν διέθεταν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, αυτή τη φορά έριξαν όλο τους το βάρος στο να καταφέρουν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη αυτοδυναμία. Το βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις στο χώρο της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ ο ηγέτης του Αυτονομιστικού κόμματος του Κεμπέκ, Ζιλ Ντουσέπ, έχασε την έδρα του στο κοινοβούλιο του Καναδα και ανακοίνωσε ότι παραιτείται.

Το κόμμα, που επιθυμεί την ανεξαρτησία του Κεμπέκ, έμεινε με μόλις δύο έδρες στην ομοσπονδιακή Βουλή των Κοινοτήτων από 47 που διέθετε.