Ο πρόεδρος του Πακιστάν διέψευσε σε στήλη γνώμης, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, τις εικασίες ότι η στρατιωτική ενέργεια των αμερικανών καταδρομέων που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, ήταν μια κοινή επιχείρηση των ΗΠΑ με το Πακιστάν. Πακιστανικά ΜΜΕ: Ερωτηματικά για τις αρχές της χώρας. Δεν σκοτώθηκε η σύζυγος του μπιν Λάντεν αναφέρουν οι Αμερικανοί. Ο Ασίφ Αλί Ζαρνταρί δήλωσε ακόμα στην Washington Post, όπου φιλοξενείται η στήλη γνώμης μέσω της οποίας δημοσιοποίησε την άποψή του για το γεγονός,ότι οι αρχές του Πακιστάν αγνοούσαν την τύχη του ηγέτη της αλ Κάιντα, που σκοτώθηκε σε κρυσφήγετο που χρησιμοποιούσε επί 5 χρόνια σε μια πόλη, περίπου δύο ώρες βόρεια της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.

"Δε βρισκόταν πουθενά, όπου εμείς πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να ήταν, αλλά τώρα έχει πεθάνει", έγραψε ο Αλί Ζαρνταρί. "Αν και τα γεγονότα της Κυριακής δεν ήταν μια κοινή επιχείρηση, μια δεκαετία συνεργασίας και αλληλοβοήθειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Πακιστάν οδήγησε τελικά στην εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν και στην εξάλειψη της απειλής που όλο αυτό το διάστημα συνέχιζε να αποτελεί για τον πολιτισμένο κόσμο".

Πακιστανικά ΜΜΕ: Ερωτηματικά για τις αρχές της χώρας

Τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα ότι η δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ενδεχομένως να προκαλέσει αμηχανία στις αρχές, οι οποίες ήδη υφίστανται πιέσεις για να εξηγήσουν πως ο ηγέτης της αλ Κάιντα ζούσε στη χώρα επί χρόνια χωρίς να έχει γίνει αντιληπτός.

Ορισμένοι σχολιαστές υπαινίχθηκαν ότι η Ουάσινγκτον θα προβεί σε κάποια κίνηση έκφρασης δυσαρέσκειας προς τις πακιστανικές αρχές. "Η αποτυχία του Πακιστάν να εντοπίσει την παρουσία του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου σε όλο τον κόσμο είναι σοκαριστική", αναφέρει στο κύριο άρθρο της η Washington Post.

"Πώς κατάφερε να κρύβεται εκεί χωρίς κάποια κίνηση από πλευράς μας θα είναι δύσκολο να το δεχτούν οι Αμερικανοί", έγραψε η Daily Times.

Η Dawn αναφέρει ότι η επιχείρηση εγείρει μία σειρά από ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο συνεργασίας με τις πακιστανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας και το στρατό. "Τους εμπιστεύτηκαν; Αν ναι, σε ποιό στάδιο; Τους συμβουλεύτηκαν ή απλώς τους ενημέρωσαν; Έπαιξαν κάποιο ρόλο στην επιχείρηση;", αναρωτιέται η εφημερίδα.

ΗΠΑ: Δεν σκοτώθηκε η σύζυγος του μπιν Λάντεν

Η γυναίκα που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχειρήσης των Αμερικανών καταδρομέων, δεν είναι τελικά μία από τις συζύγους του όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα με βάση εκτιμήσεις ειδικών για την τρομοκρατία.

Ο Τζον Μπρέναν, κορυφαίος σύμβουλος του αμερικανού προέδρου σε θέματα τρομοκρατίας, είχε δηλώσει νωρίτερα στους δημοσιογράφους, ότι η γυναίκα που έχασε τη ζωή της στην επιχείρηση ήταν μία από τις συζύγους του μπιν Λάντεν και χρησιμοποιήθηκε σαν ανθρώπινη ασπίδα, ίσως και εθελοντικά, κατά την ανταλλαγή πυρών.

Εν τούτοις άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διέψευσε το γεγονός λέγοντας πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως ενημέρωσε η σύζυγος του Άραβα τρομοκράτη, τραυματίστηκε αλλά δεν σκοτώθηκε από την επίθεση των αντρών των ειδικών δυνάμεων του στρατού.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μία ολιγομελής ομάδα καταδρομέων των ειδικών δυνάμεων του στρατού, που μεταφέρθηκαν τη νύχτα με ελικόπτερο στην περιοχή όπου βρισκόταν το κρυσφήγετο του Λάντεν, κοντά στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, εκτέλεσαν τον ηγέτη της Αλ Κάϊντα με σφαίρες στο στήθος και το κεφάλι. Οπως διευκρίνισαν, ο ίδιος δεν ανταπέδωσε τα πυρά.