Οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, άρχισαν σήμερα ναυτικές ασκήσεις στα Στενά του Ορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου.

Οι ναυτικές ασκήσεις που διεξάγονται τακτικά, πραγματοποιήθηκαν ανοιχτά του νησιού Κεσμ, στο νότιο Ιράν.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε κυρίως μια επίθεση με «πυραύλους υψηλής ακρίβειας» που ερρίφθησαν από την ακτή και ένα ελικόπτερο πάνω στο αντίγραφο ενός αεροπλανοφόρου που παρουσιάστηκε ως αμερικανικό. Ταχύπλοα επιθετικά σκάφη μετείχαν επίσης στην άσκηση, στόχος της οποίας ήταν να «δείξει τη δύναμη» των Φρουρών της Επανάστασης στην προάσπιση των συμφερόντων του Ιράν στον Κόλπο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν την ευθύνη των ναυτικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο, οι οποίες περιλαμβάνουν κυρίως εκατοντάδες ταχύπλοα εξοπλισμένα με διάφορους τύπους πυραύλων επιφανείας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, καθώς και υποβρύχια τσέπης.

Με ναυτικές δυνάμεις που αριθμούν περίπου 20.000 στρατιώτες, σύμφωνα με δυτικούς ειδικούς, οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν απειλήσει κατά το παρελθόν να κλείσουν τα Στενά του Χορμούζ, σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράν. Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το δόγμα της άμυνας της είναι αποκλειστικά αμυντικό.

Οι ασκήσεις διεξάγονται, ενώ από τη Δευτέρα το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ μετέχει στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ. Το πλοίο διασχίζει τη θάλασσα ανοικτά της Σαουδικής Αραβίας για μια αποστολή περίπου οκτώ εβδομάδων. Στην περιοχή σταθμεύει και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Καρλ Βίνσον. 

TAGS