Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν έχουν de facto «κοινό ενδιαφέρον» για την καταπολέμηση των Σουνιτών της ριζοσπαστικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους, παραδέχθηκε χθες Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. 

'Οπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αυτό το κοινό συμφέρον παραμένει ακόμη και αν δεν συνεργαστούν στρατιωτικά κατά της εν λόγω οργάνωσης. 

«Έχουμε τουλάχιστον κοινό συμφέρον, αλλά όχι συνεργασία» είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου σχετικά με την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη αναγνωρίσει από το παρελθόν το «ρόλο» που μπορεί να παίξει στρατιωτικά κατά του Ισλαμικού Κράτους η Σιιτική δύναμη του Ιράν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος μιλά ρητά περί ενός «κοινού ενδιαφέροντος». 

Η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη είναι στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων τους για το αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι δύο κυβερνήσεις δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις εδώ και 35 χρόνια.