Τηλεφωνική συνομιλία με τον  υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Επί τάπητος τέθηκαν τα προβλήματα που άπτονται της προμήθειας αερίου και της εφαρμογής της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία.

Η Μογκερίνι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι συζήτησε επίσης με τον Λαβρόφ σχετικά με τη διένεξη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα καθώς και για την ανεύρεση διπλωματικής λύσης για την διευθέτηση των συγκρούσεων που μαίνονται στη Λιβύη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή της ότι έχει καλέσει τους υπουργούς Ενέργειας της Ρωσίας και της Ουκρανίας για συνομιλίες τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, μετά την προειδοποίηση της ρωσικής κυβέρνησης ότι θα σταματήσει την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει τις ποσότητες που θα αγοράσει, εγείροντας ανησυχίες για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη.

«Θα γίνει μια συνάντηση τη Δευτέρα. Σε αυτή θα συμμετάσχει και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας. Συμφωνήσαμε ότι εάν τα πράγματα πάνε καλά, θα μπορούσαμε να δώσουμε μια διμερή διάσταση στις συνομιλίες για το θέμα της ενέργειας μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ», διευκρίνισε η Μογκερίνι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία διεξήγαγαν τα προηγούμενα χρόνια έναν «διάλογο για την ενέργεια» με αντικείμενο τη συνεργασία στο πεδίο αυτό, ωστόσο τα πράγματα περιπλέχτηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το περασμένο έτος και την συνεπακόλουθη επιβολή κυρώσεων από την πλευρά της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Σούζαν Ράις θα συγκαλέσει απόψε μια συνάντηση με αξιωματούχους ευρωπαϊκών χωρών για να συζητηθούν οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως έκανε γνωστό η προεδρία των ΗΠΑ.

Η Ράις θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κυβερνήσεων της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας για να συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέες, αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ στους δημοσιογράφους.