Αιχμές για την στάση της Τουρκίας απέναντι στους τζιχαντιστές άφησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Κλάπερ. 

Η Τουρκία «έχει άλλες προτεραιότητες και άλλα συμφέροντα», από το να εντείνει τη συμμετοχή της στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Κλάπερ κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. 

«Περίπου το 60% των ξένων μαχητών μεταβαίνουν στη Συρία μέσω της Τουρκίας», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ 

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι οι πολίτες δεν θεωρούν το Ισλαμικό Κράτος ως «κύρια απειλή» και οι ανησυχίες τους σχετίζονται περισσότερο με την οικονομία, ή το θέμα των Κούρδων είπε ο Τζέιμς Κλάπερ. 

Ο Κλάπερ ωστόσο, ανέφερε ότι η «ωμή βαρβαρότητα» των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους με τους αποκεφαλισμούς ομήρων και την αποτρόπαια δολοφονία του Ιορδανού πιλότου έχει προκαλέσει «επίδραση» στην κοινή γνώμη της Μέσης Ανατολής.

«Νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία να συνεργαστούν» με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ιδίως όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, είπε ο Τζέιμς Κλάπερ.