Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, τα αραβικά κόμματα του Ισραήλ ξεπέρασαν τις διαφορές τους και κατάρτισαν μία κοινή λίστα για τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου, για να υπερασπισθούν την επιβίωση της αραβικής παρουσίας στο εβραϊκό κράτος.

Όταν ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο υπερεθνικιστής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, πρότεινε νόμο που ανεβάζει από το 2% στο 3,25% το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, οι τέσσερις αραβικές παρατάξεις αποφάσισαν, έπειτα από μακρές συνομιλίες, να συνεργασθούν.

Στις 17 Μαρτίου μία και μοναδική λίστα θα εκπροσωπήσει τους απογόνους των Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το 1948.

Αυτό το εγχείρημα αποτελεί την εκπλήρωση μίας επιθυμίας που είχε διατυπωθεί από πολύ καιρό, τόσο από τους παλαιστίνιους πολιτικούς, όσο και από τους άραβες ψηφοφόρους.

Στην κοινή λίστα συμμετέχουν οι κομμουνιστές του Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα (FDPE), οι εθνικιστές άραβες του Εθνικού Δημοκρατικού Συναγερμού (RND), το Ισλαμιστικό Κίνημα και το Αραβικό Κίνημα για την Ανανέωση (MAR). Μεταξύ των 15 πρώτων υποψηφίων της κοινής λίστας, γυναίκες, μουσουλμάνοι, χριστιανοί, Δρούζοι και ένας εβραίος, ο κομμουνιστής Ντον Κενίν.

Η επιλογή της ενότητας στην εκπροσώπηση του 1,3 εκατομμυρίου Ισραηλινών Αράβων έγινε για να αντιμετωπιστεί η πίεση της δεξιάς, εξηγεί ο Αϊμάν Οντεχ, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα και επικεφαλής της λίστας.

Μετά τον δεύτερο πόλεμο της Γάζας το περασμένο καλοκαίρι και την επέκταση της βίας στα κατεχόμενα εδάφη και στις αραβικές κοινότητες εντός του Ισραήλ, «τα κρούσματα υποκίνησης αντι-αραβικού μίσους αυξήθηκαν και απειλούν την ίδια την ύπαρξη των Αράβων εντός τους κράτους αυτού», λέει.

Όταν ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν υπερασπίζεται την ιδέα την ανταλλαγής ορισμένων εδαφών που κατοικούνται από Ισραηλινούς Αραβες με εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για τη διευθέτηση της διένεξης με τους Παλαιστίνιους, αυτό έχει ως στόχο «να μάς εκδιώξει όλους από τη χώρα», προσθέτει.

Ο Λίμπερμαν, κόκκινο πανί για τους Ισραηλινούς Άραβες, τάσσεται υπέρ του στον ανώτερο δυνατό βαθμό διαχωρισμού ανάμεσα σε εβραίους και Αραβες, μέρος των οποίων αντιπροσωπεύει στα μάτια του κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.

Οι Άραβες αντιστοιχούν σήμερα σε έναν στους πέντε Ισραηλινούς, αλλά μόνο 12 στους 120 βουλευτές της Κνεσέτ, δέκα από τους οποίους προέρχονται από αραβικά κόμματα.

Κανένα αραβικό κόμμα δεν συμμετείχε ποτέ σε κυβερνητικό συνασπισμό, διότι αρνούνται να συνεργασθούν με σιωνιστικά κόμματα.

Το έναυσμα για την από κοινού κάθοδο στις εκλογές δόθηκε από το νομοσχέδιο του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο προβλέπει την ενίσχυση του «εβραϊκού» χαρακτήρα του Κράτους του Ισραήλ. Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μειονοτήτων θεωρούν ότι πρόκειται για την θεσμοθέτηση του ρατσισμού και της πολιτικής των διακρίσεων.

Η κοινή λίστα είναι πιθανόν να αυξήσει την χαμηλή, μέχρι σήμερα, συμμετοχή των Ισραηλινών Αράβων στην ψηφοφορία, σύμφωνα με τους δημοσκόπους. Η συμμετοχή μπορεί να φθάσει στο 66%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, δηλαδή να σημειώσει αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012.