Ο Αβίτζιτ Ρόι, αμερικανός μπλόγκερ, άθεος, που καταγόταν από το Μπανγκλαντές, δολοφονήθηκε χθες από δύο αγνώστους που τού επιτέθηκαν με ματσέτες στην Ντάκα. 

Το σώμα του Αβίτζιτ Ρόι, δημιουργού του μπλογκ Mukto-Mona (ελεύθερη σκέψη) και ένθερμου υποστηρικτή του σεκιουλαρισμού στη χώρα των 160 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, βρέθηκε βουτηγμένο στο αίμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας. Η σύζυγός του τραυματίσθηκε σοβαρά κατά την επίθεση.

«Πέθανε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο», διευκρίνισε η αστυνομία.

Το ζευγάρι επέστρεφε με ποδήλατο πους πους από έκθεση βιβλίου όταν δέχθηκε την επίθεση των δύο αγνώστων που τους έσυραν στο πεζοδρόμιο και τους χτύπησαν με ματσέτες.

Πρόκειται για τη δεύτερη από το 2004 δολοφονία άθεου μπλόγκερ στο Μπανγκλαντές, όπου ισλαμιστικές οργανώσεις ζητούν εδώ και καιρό τη δημόσια εκτέλεσή τους, καθώς και την εισαγωγή νόμου που θα απαγορεύει κάθε γραπτή κριτική του ισλάμ.

Ο πατέρας του μπλόγκερ, που είχε αμερικανική υπηκοότητα, εξήγησε ότι ο γιος του είχε δεχθεί πολλές απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ισλαμιστές οργισμένους από τα κείμενά του.

«Ήταν ένας σεκιουλαριστής ουμανιστής που είχε γράψει περί τα δέκα βιβλία», το γνωστότερο από τα οποία είχε τίτλο «Ο Ιός της Πίστης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τη δολοφονία του καταδίκασαν η αμερικανική ένωση για την προώθηση της ελευθερίας της σκέψης Center for Inquiry, καθώς και λογοτεχνικοί κύκλοι.