Ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ τονίζει πως τα αμερικανικά εμπορικά κέντρα θα πρέπει «να ενισχύσουν» την ασφάλεια.

Ο κ. Χόλντερ είπε ότι οι διαχειριστές εμπορικών κέντρων πρέπει να αυξήσουν την ασφάλεια μέσω περισσότερου προσωπικού, καμερών και άλλων τεχνικών μετά τις απειλές που διατυπώθηκαν αυτή την εβδομάδα εναντίον του Mall of America στη Μινεσότα και άλλων εμπορικών κέντρων από μαχητικούς ισλαμιστές που έχουν τη βάση τους στη Σομαλία.

«Πιστεύω βεβαίως πως πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο σ' αυτό που συμβαίνει σ' αυτές τις εμπορικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Χόλντερ σε συνέντευξή του στο CNN.

«Και πιστεύω ότι είναι ζήτημα ευθύνης για τους διαχειριστές αυτών των εμπορικών κέντρων να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους όσον αφορά την ασφάλεια των ανθρώπων» σημείωσε.

Σε μια χωριστή συνέντευξη στο Politico, που δημοσιεύεται επίσης σήμερα, ο Χόλντερ δηλώνει πως θα ασκήσει πίεση τις τελευταίες εβδομάδες της υπουργικής θητείας του για να μειωθεί το επίπεδο των αποδείξεων που απαιτούνται σε περιπτώσεις παραβιάσεων των δικαιωμάτων του πολίτη, κάτι που θα διευκόλυνε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να απαγγέλλει κατηγορίες σε μελλοντικές υποθέσεις.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έκλεισε πρόσφατα την έρευνά του για τον φόνο του Τρέιβον Μάρτιν, ενός άοπλου μαύρου έφηβου, χωρίς να απαγγείλει κατηγορίες, λόγω «ανεπαρκών αποδείξεων», σε βάρος του ένοπλου Τζορτζ Ζίμερμαν που τον σκότωσε.

Η Γερουσία πρόκειται να επικυρώσει τον ερχόμενο μήνα τον διορισμό της διαδόχου του Χόλντερ, της Λορέτα Λιντς, ως υπουργού Δικαιοσύνης.