Η Ουκρανία απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον ρώσο αντιπολιτευόμενο πολιτικό Μπόρις Νεμτσόφ που δολοφονήθηκε τη νύκτα στη Μόσχα, με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο να τον χαρακτηρίζει "φίλο" και "γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία", οι οποίες είναι σήμερα αντιμέτωπες σε μια χωρίς προηγούμενο σύγκρουση.

"(Ο Μπόρις Νεμτσόφ) ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η γέφυρα αυτή καταστράφηκε από τους πυροβολισμούς ενός δολοφόνου. Πιστεύω πως αυτό δεν έγινε τυχαία", έγραψε ο ουκρανός πρόεδρος στο λογαριασμό του στο Facebook.

"Θυμάμαι το χαμόγελό του, τις θαρραλέες πράξεις του. Ήταν ένα απ' αυτά τα λίγα πρόσωπα που μπορείς να αποκαλείς φίλους".

Το κόμμα Μπατκίβστσινα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο καταδίκασε "την άγρια δολοφονία (...) ενός από τους σπάνιους δημοκράτες και λογικούς πολιτικούς της Ρωσίας" ο οποίος "δεν φοβόταν να επικρίνει το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν".

Το Μπατκίβστσινα υπενθυμίζει πως ο Μπόρις Νεμτσόφ υποστήριζε την ουκρανή πιλότο και βουλευτή αυτού του κόμματος Νάντια Σαβτσένκο, η οποία είναι φυλακισμένη στη Ρωσία και πραγματοποιεί απεργία πείνας.

"Η Ρωσία έχασε μια εξέχουσα προσωπικότητα η οποία αρνούνταν να ζει γονατισμένη", έγραψε από την πλευρά του στο λογαριασμό του στο Twitter ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Μερικές ώρες πριν δολοφονηθεί, ο Νεμτσόφ είχε καλέσει τους Ρώσους από τη συχνότητα του ανεξάρτητου ραδιοσταθμού Ηχώ της Μόσχας να διαδηλώσουν αύριο, Κυριακή, εναντίον της "επίθεσης του Βλαντίμιρ Πούτιν" στην Ουκρανία και για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη φιλορωσική ανατολική Ουκρανία, όπου η σύγκρουση έχει στοιχίσει σε δέκα μήνες τη ζωή 5.800 ανθρώπων.