current views are: 1

1 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση08:45

Κύπρος: Eκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΕΔΕΚ

Διεξάγονται σήμερα εκλογές για ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το οποίο ίδρυσε το 1969 ο Βάσος Λυσσαρίδης, σήμερα επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος.

Δημοσίευση 08:45’
αρθρο-newpost

Διεξάγονται σήμερα εκλογές για ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το οποίο ίδρυσε το 1969 ο Βάσος Λυσσαρίδης, σήμερα επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος.

Διεξάγονται σήμερα εκλογές για ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το οποίο ίδρυσε το 1969 ο Βάσος Λυσσαρίδης, σήμερα επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην επόμενη μέρα, οπότε η ΕΔΕΚ θα γυρίσει νέα σελίδα και ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να μετουσιώσει σε πράξη τα προεκλογικά μηνύματα για κομματική ενότητα και άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν εσωστρέφεια στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κινήματος και συρρίκνωσαν τα ποσοστά του.

Ο νέος πρόεδρος θα διαδεχθεί μέσα σε δύσκολες συνθήκες για το Κίνημα και την Κύπρο τον Γιαννάκη Ομήρου, πρόεδρο από το 2001 και πρόεδρο της Βουλής από το 2011. Ο κ. Ομήρου παραιτήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, καταγγέλλοντας «υπόγεια υπόσκαψή του».

Το αξίωμα του προέδρου, διεκδικούν ο αναπληρωτής πρόεδρος Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Α’ αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρνάβα. Δικαίωμα ψήφου έχουν 9.464 εγγεγραμμένα μέλη. Θα ψηφίζουν με την επίδειξη ταυτότητας, εκλογικού βιβλιαρίου, άδειας οδηγού ή διαβατηρίου και αφού καταβάλουν παράβολο 10 ευρώ ή πέντε ευρώ, εάν είναι συνταξιούχοι φοιτητές ή άνεργοι. Εκλογικά κέντρα θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη την Κύπρο, καθώς και στο Λονδίνο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος και η τελετή ανακήρυξης του νέου προέδρου της ΕΔΕΚ θα γίνει από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας γύρω στις 20:30.

Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για εύθραυστους συσχετισμούς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, από τον αριθμό των μελών που θα προσέλθουν στις κάλπες. Όπως επισημαίνουν καλοί γνώστες της κατάστασης του Κινήματος ένα υψηλό ποσοστό προσέλευσης στην κάλπη θα προσφέρει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον αναπληρωτή πρόεδρο, Μαρίνο Σιζόπουλο. Αντιστρόφως, όσο χαμηλότερα βρεθεί ο πήχης της προσέλευσης, τόσο υψηλότερα θα βρεθούν οι πιθανότητες επικράτησης του Γιώργου Βαρνάβα, καθώς η υποψηφιότητά του έχει σταθερούς, συμπαγείς πυρήνες υποστήριξης.

Οι δύο υποψήφιοι στα τελικά μηνύματα τους, κάλεσαν τα μέλη και τους ψηφοφόρους του Κινήματος να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.


σχετικα αρθρα