Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αρχίζει σήμερα εκστρατεία στην Ουάσινγκτον, ενώπιον του ισχυρού φιλο-ισραηλινού αμερικανικού λόμπι (AIPAC), ώστε να τορπιλίσει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν προσπαθούν να επιτύχουν έως τις 31 Μαρτίου και η Ουάσινγκτον θέλει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί.

Ο Νετανιάχου έφτασε το βράδυ της Κυριακής στην Ουάσινγκτον για μια "ιστορική" αποστολή που έχει στόχο να καταγγείλει ενώπιον του αμερικανικού Κονγκρέσου την "κακή" διεθνή συμφωνία που ετοιμάζεται για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσαν συνεργάτες του που τον συνοδεύουν στο ταξίδι αυτό, κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ.

"Γνωρίζουμε πολλά για τη συμφωνία που καταρτίζεται. Κατά την άποψή μας, είναι μια κακή συμφωνία", τόνισαν χωρίς να διευκρινίσουν ποια είναι η πηγή των "εξαιρετικής σημασίας πληροφοριών" που απέσπασε το Ισραήλ σε σχέση με τη συμφωνία μεταξύ της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα, στο πλαίσιο της οποίας η Ισλαμική Δημοκρατία θα δώσει εγγυήσεις για την ειρηνική χρήση του πυρηνικού της προγράμματος και θα πετύχει άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Το εβραϊκό κράτος, εχθρός του σιιτικού Ιράν, δεν θέλει να ακούσει για τη συμφωνία αυτή και ο Νετανιάχου αναμένεται να την καταγγείλει αργότερα σήμερα, ενώπιον 16.000 συνέδρων του AIPAC που πραγματοποιεί το ετήσιο συνέδριό του στην Ουάσινγκτον έως και αύριο.

Την Τρίτη και πριν επιστρέψει στο Ισραήλ ο Νετανιάχου θα εκφωνήσει επίσημη ομιλία ενώπιον του Κονγκρέσου, το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, έπειτα από πρόσκληση του ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ --πρωτοβουλία που αγνόησε την κυβέρνηση των Δημοκρατικών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο Λευκός Οίκος την περασμένη εβδομάδα επέκρινε την "καταστροφική" κίνηση για τα ίδια τα θεμέλια των σχέσεων των δύο χωρών" που επί μήνες είναι ιδιαίτερα ψυχρές.

Ωστόσο το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με τον πρόεδρο Ομπάμα, οι προσωπικές σχέσεις του οποίου με τον Νετανιάχου είναι πολύ κακές εδώ και χρόνια. "Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους Αμερικανούς τι μας ανησυχεί", υποστήριξαν συνεργάτες του ισραηλινού πρωθυπουργού. Ο Νετανιάχου πιστεύει ότι μια συμφωνία μεταξύ της ομάδας 5+1 και του Ιράν δεν θα εμποδίσει την Τεχεράνη να κατασκευάσει ατομική βόμβα.