Άρχισαν σήμερα οι δύσκολες συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και του ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, για το μέλλον της Ουκρανίας και τη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ.

Κατά την άφιξή τους σε μεγάλο ξενοδοχείο της Γενεύης όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μια σύντομη χειραψία, παρά το τεταμένο κλίμα και δεν έκαναν καμιά δήλωση στον Τύπο.

Η συνάντηση άρχισε μερικά λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση νέας έκθεσης του ΟΗΕ, της ένατης που συντάσσεται, για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, που κάνει λόγο για περισσότερους από 6.000 νεκρούς από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου τον Απρίλιο του 2014. "Περισσότερες από 6.000 ζωές χάθηκαν σε λιγότερο από έναν χρόνο εξαιτίας των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία", δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ρα Αντ Αλ Χουσέιν.

Επίσης η συνάντηση πραγματοποιείται σε λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου ο Τζον Κέρι κατηγόρησε τη ρωσική ηγεσία ότι "ψεύδεται" όταν αρνείται την εμπλοκή της στις μάχες που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία. 

Ο Τζον Κέρι αναμένεται να υπενθυμίσει στον ρώσο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ εργάζονται ήδη για την επιβολή ενός νέου πακέτου κυρώσεων, εάν η Μόσχα δεν τηρεί την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Η συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ είναι επίσης η πρώτη υψηλού επιπέδου που πραγματοποιείται μετά τη δολοφονία το βράδυ της Παρασκευής στη Μόσχα του Μπόρις Νεμτσόφ, η οποία προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη Ρωσία αλλά και στο εξωτερικό.