Τον βασικό ύποπτο για τη δολοφονία ενός αμερικανού μπλόγκερ με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, ο οποίος δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ντάκα από δύο αγνώστους που τού επιτέθηκαν με ματσέτες, συνέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Μπανγκλαντές.

Το θύμα, ο άθεος Αβίτζιτ Ρόι, ήταν μηχανικός και δημιουργός του μπλογκ Mukto-Mona (ελεύθερη σκέψη). Επίσης ήταν ένθερμος υποστηρικτής του σεκιουλαρισμού στη χώρα των 160 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Δολοφονήθηκε την Πέμπτη ενώ επέστρεφε από μία έκθεση βιβλίου μαζί με την σύζυγό του, επίσης μπλόγκερ Ραφίντα Άχμεντ, η οποία υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κι έχασε ένα δάκτυλο. Η γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Οι δυνάμεις του Τάγματος Ταχείας Δράσης (RAB) συνέλαβαν τον Φαράμπι Σαφιούρ Ραχμάν, ο οποίος στο παρελθόν είχε φυλακιστεί για τους δεσμούς του με την εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Χιζμπούτ Ταχρίρ σε μία στάση λεωφορείου στην Ντάκα, είπε σε δημοσιογράφους εκπρόσωπος του RAB.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φαράμπι, ο οποίος εξακολουθεί να ανακρίνεται, έχει ομολογήσει ότι απειλούσε να σκοτώσει τον μπλόγκερ Αβίτζιτ Ρόι.

Η αστυνομία είπε ότι ο Φαράμπι είχε συλληφθεί το 2013 για σχόλιά του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ της δολοφονίας ενός άλλου μπλόγκερ, του Άχμεντ Ρατζίμπ Χαιντέρ, αλλά στη συνέχεια είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Ο άθεος μπλόγκερ Χαϊντέρ δολοφονήθηκε την χρονιά εκείνη, επίσης με ματσέτα, από άγνωστη ισλαμιστική οργάνωση, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.