Η επίσκεψη του υπουργού Εμπορίου της Αυστραλίας Άντριου Ρομπ στην Ινδονησία, επικεφαλής μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής αναβλήθηκε, «σιωπηρά» καθώς φαίνεται πως ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την εκτέλεση της θανατικής ποινής των Αυστραλών Άντριου Τσαν και Μιουράν Σουκουμαράν.

Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις αυστραλιανών εταιριών στην Ινδονησία καθυστερούν λόγω του φόβου κυρώσεων αλλά και επιπτώσεων εξ αιτίας των εκτελέσεων.

Πέρυσι ο Άντριου Ρομπ είχε δηλώσει ότι στόχος του ήταν η Ινδονησία με τα 250 εκατομμύρια πληθυσμό και γειτονική χώρα με την Αυστραλία να γίνει μια από τις πιο σημαντικές αγορές για τις επιχειρήσεις της χώρας του. Στο πλαίσιο αυτό είχε προγραμματιστεί και η επίσκεψη της επιχειρηματικής αποστολής που ακυρώθηκε.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις και τις επανειλημμένες προσπάθειες της αυστραλιανής κυβέρνησης να μεταπείσει τον πρόεδρο της Ινδονησίας να επιβάλει ελαφρύτερη ποινή στους δύο Αυστραλούς, όλα δείχνουν ότι η ώρα της εκτέλεσης πλησιάζει και η μεταφορά των εγκλείστων στη φυλακή του νησιού Καμπανγκάν είναι πλέον θέμα ημερών. Ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία παραμένει άγνωστη, καθώς προβλέπεται ότι οι συγγενείς των θανατοποινιτών θα ενημερωθούν 72 ώρες πριν από την εκτέλεση, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί.