Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Ρωσία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε περίπτωση που όπως είπε η Μόσχα δεν σεβαστεί τη συμφωνία του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο κ. Κέρι επεσήμανε πως η εκεχειρία θα θα πρέπει να γίνει σεβαστή σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης Ντεμπάλτσεβε, έξω από τη Μαριούπολη.

«Εάν αυτό δεν συμβεί, εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν μεγάλες ζώνες μη συμμόρφωσης (...) τότε αναπόφευκτα θα υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες που θα ασκήσουν επιπρόσθετες πιέσεις στην ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία της Ρωσίας», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα η η συμφωνία να εφαρμοστεί πλήρως μέσα στις επόμενες ώρες ή το πολύ σε λίγες ημέρες.

Εξάλλου ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσάκοφ, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας θα έχουν αύριο το απόγευμα μια τηλεφωνική επικοινωνία όπου θα συζητήσουν το θέμα της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η τηλεδιάσκεψη θα γίνει στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) και μεταξύ άλλων αναμένεται να τεθεί και το θέμα της διαφωνίας της Μόσχας με το Κίεβο για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στις περιοχές που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.