Η ηγεσία των εξεγερμένων της Λιβύης περιμένει από τις ξένες δυνάμεις να της δανείσουν 2 ως 3 δισεκατομμύρια δολάρια με εγγύηση τα "παγωμένα" περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού κράτους στο εξωτερικό, δήλωσε σήμερα οικονομικός αξιωματούχος των εξεγερμένων. Η οικονομία της Λιβύης εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το πετρέλαιο και οι εξεγερμένοι προσπαθούν να επαναλάβουν τις εξαγωγές αργού αφότου πήραν το έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας, το Φεβρουάριο, από τον Μουάμαρ Καντάφι.

Ο Άλι Ταρχούνι, ο οποίος ηγείται της οικονομικής επιτροπής του εθνικού συμβουλίου των εξεγερμένων, δήλωσε πως οι εξεγερμένοι δαπανούν από 50 ως 100 εκατομμύρια λιβυκά δηνάρια (43-86 εκατομμύρια δολάρια) ημερησίως.

"Η ρευστότητα που έχουμε θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε μ' αυτό το ρυθμό για τρεις εβδομάδες ή το πολύ για τέσσερις εβδομάδες", δήλωσε ο Ταρχούνι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως περιμένει ότι ξένες κυβερνήσεις, όπως αυτές της Γαλλίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, θα παράσχουν πιστώσεις και ότι τα χρήματα θα φτάσουν μέσα σε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες.

"Χρειάζομαι περίπου 2-3 δισεκατομμύρια δολάρια και ελπίζουμε ότι θα πάρουμε τα περισσότερα απ' αυτά ή και όλα", δήλωσε ο Ταρχούνι προς δημοσιογράφους στη Βεγγάζη. "Αυτά θα μου φτάσουν για τρεις μήνες".

Ο Ταρχούνι πρόσθεσε πως "κάθε στιγμή προκύπτει και μια άλλη ανάγκη σε τρόφιμα, φάρμακα ή εξαιτίας των τραυματισμών ανθρώπων".
TAGS