Άλλους 300 στρατιώτες στέλνει η Αυστραλία στο Ιράκ προκειμένου να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων που μάχονται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τον  πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ

Τον περασμένο χρόνο, η Αυστραλία συμμετείχε στην εκστρατεία κατά του ΙΚ με μία δύναμη 600 ανδρών, εκ των οποίων περίπου οι 400 ήταν δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και οι 200 μέλη των ειδικών δυνάμεων. 

Οι αυστραλιανές ενισχύσεις θα προστεθούν σε μία 140μελή στρατιωτική δύναμη από την Νέα Ζηλανδία και θα εδρεύουν στο Τατζί, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, είπε ο Άμποτ στους δημοσιογράφους. 

"Είμαστε ευλόγως επιφυλακτικοί ως φιλειρηνικός λαός να συμμετέχουμε σε μακρινές συγκρούσεις αλλά, όπως γνωρίζουμε, αυτή η σύγκρουση μας αγγίζει εδώ και μήνες", είπε ο ίδιος. 

Η Αυστραλία βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό για το ενδεχόμενο επιθέσεων από ακραίους ισλαμιστές ή από Αυστραλούς που είχαν ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών κι επέστρεψαν στη χώρα τους.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, δύο όμηροι κι ο δράστης της ομηρείας-- ένας ιρανός ακραίος ισλαμιστής--σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επέμβασης σε καφετέρια του Σίδνεϊ.