"Μια κυβέρνηση που σκοτώνει τους πολίτες της που διαδηλώνουν χάνει τη νομιμότητά της", δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ αναφερόμενος στη Συρία και σημείωσε ότι η Γαλλία θέλει η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις και στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Στην πόλη Μπανιάς δυνάμεις του αλ Άσαντ. Έκκληση Ερυθρού Σταυρού για διευκόλυνση της πρόσβασης στα θύματα. "Μια κυβέρνηση που σκοτώνει τους πολίτες της επειδή αυτοί οι πολίτες θέλουν να εκφραστούν και να εγκαθιδρυθεί μια πραγματική δημοκρατία χάνει τη νομιμότητά της", δήλωσε ο Ζιπέ, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε για τη Συρία σε συνέντευξη Τύπου.

"Προσπαθούμε να ενεργήσουμε μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας", προσέθεσε, αναφερόμενος στο θέμα της επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ.

Στην ερώτηση αν ο Άσαντ θα βρίσκεται μεταξύ των στόχων αυτών των κυρώσεων, ο Ζιπέ απάντησε: "Αυτό επιθυμεί η Γαλλία".

Οι πρεσβευτές στην ΕΕ των 27 χωρών μελών της ανέθεσαν την Παρασκευή στους ειδικούς τους να εξετάσουν το θέμα των κυρώσεων αυτών. Χθες ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε κρίνει ότι η πτώση του καθεστώτος του Άσαντ είναι κάτι το αναπόφευκτο αν επιμείνει στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Στην πόλη Μπανιάς δυνάμεις του αλ Άσαντ

Την ίδια ώρα, συριακές δυνάμεις και ένοπλοι που είναι πιστοί στον πρόεδρο αλ Άσαντ, αναπτύχθηκαν σήμερα σε περιοχές του κέντρου της πόλης Μπανιάς, η οποία είναι υπό τον έλεγχο διαδηλωτών επί εβδομάδες, δήλωσε ένας από τους ηγέτες των διαδηλωτών.

"Μπήκαν στην περιοχή της κύριας αγοράς. Ο στρατός απέκλεισε τη βόρεια είσοδο και τη νότια. Έδωσαν όπλα στα χωριά των αλαουιτών που βρίσκονται στους λόφους πάνω από τη Μπανιάς και τώρα αντιμετωπίζουμε οργανώσεις ενόπλων από τα ανατολικά", δήλωσε ο Άνας αλ Σούχρι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ένοπλοι άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά που αναπτύχθηκαν στο δρόμο της αγοράς άρχισαν να συλλαμβάνουν ανθρώπους ανάλογα με το επώνυμο, το οποίο βλέπουν στις ταυτότητές τους.

"Έχουν στόχο τους σουνίτες. Λυπάμαι που το λέω αλλά η προπαγάνδα που διαδίδει ο Άσαντ ότι οι αλαουίτες δεν θα επιβιώσουν αν ανατραπεί βρίσκει πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στους αλαουίτες γείτονές μας, μολονότι οι διαδηλώσεις γίνονται για την ελευθερία και την ενότητα, ασχέτως πεποιθήσεων", σημείωσε.

Ο Άσαντ, όπως και πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του στρατού και της ασφάλειας είναι αλαουίτες και οι αρχές έχουν περιγράψει την Μπανιάς, η οποία κατοικείται κυρίως από σουνίτες, ως "επίκεντρο της τρομοκρατίας των Σαλαφιστών".

Έκκληση Ερυθρού Σταυρού για διευκόλυνση της πρόσβασης στα θύματα

Παράλληλα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ζήτησε σήμερα από τις συριακές αρχές να άρουν άμεσα τους περιορισμούς στην πρόσβαση στα θύματα της βίας στην πολιορκημένη πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία.

"Η βία προκάλεσε μεγάλο αριθμό θυμάτων και φοβόμαστε ότι αν η κατάσταση χειροτερεύσει θα υπάρχουν ακόμη περισσότεροι νεκροί", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Μάριαν Γκέισερ, υπεύθυνη της αντιπροσωπείας του Ερυθρού Σταυρού στη Δαμασκό.

"Είναι σημαντικό οι ιατρικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, το ιατρικό προσωπικό και άλλα άτομα να πάνε για να χορηγήσουν βοήθεια στα θύματα, να έχουν άμεσα πρόσβαση σε αυτούς που τη χρειάζονται", προσθέτει.

Οι γιατροί και τα μέλη του συριακού Ερυθρού Σταυρού χρειάζεται να έχουν "άμεσα πρόσβαση στους τραυματίες", υπογράμμισε επίσης ο Χισάμ Χάσαν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

"Μέχρι σήμερα είχαμε μια περιορισμένη πρόσβαση σε ορισμένες ζώνες, όμως σήμερα χρειαζόμαστε ευρύτερη πρόσβαση, ιδιαίτερα στο νότο" και ειδικά στη Ντεράα, προσέθεσε.

"Έχουμε καθημερινά επαφή με τις συριακές αρχές, αλλά το μόνο που έχουμε εξασφαλίσει προς το παρόν είναι μια πρόσβαση ίσως αύριο ή μεθαύριο σε ορισμένα νοσοκομεία γύρω από τη Δαμασκό, όμως τίποτε στη Ντεράα", σημείωσε.

Η Ντεράα πολιορκείται εδώ και μία εβδομάδα από τον συριακό στρατό. Ο συριακός στρατός εισέβαλε με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων στην πόλη αυτή για να καταστείλει το κίνημα αμφισβήτησης που είχε αρχίσει στις 15 Μαρτίου.

Συνολικά 607 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία, εκ των οποίων οι 451 στη Ντεράα και τα γύρω χωριά, από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Insan.
TAGS