Στο Ιράν πραγματοποιήθηκε ένας «πολύ ανησυχητικός» αριθμός εκτελέσεων πέρυσι, ενώ η χώρα δεν τήρησε την υπόσχεσή της να προστατεύσει τις εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

Η έκθεση που συντάχθηκε από το γραφείο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και απευθυνόταν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οργανισμού κατέγραφε τις ανησυχίες για τις παραβιάσεις στο Ιράν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γυναικών, θρησκευτικών μειονοτήτων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Χθες Δευτέρα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ διαμαρτυρήθηκε στο Συμβούλιο διότι τηρούνται «δύο μέτρα και δύο σταθμά» και για «μια σχεδόν ανεξέλεγκτη τάση» να πολιτικοποιούνται τα ζητήματα.

Το Ιράν πιστεύεται ότι εκτέλεσε τουλάχιστον 500 ανθρώπους από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2014, αν όχι ακόμη περισσότερους, επισημαίνεται στην έκθεση. Τα περισσότερα θύματα δεν είχαν μια δίκαιη δίκη και άνω του 80% των εκτελεσθέντων είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα που είχαν σχέση με τα ναρκωτικά, προσθέτει.

«Ο γενικός γραμματέας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τον μεγάλο αριθμό εκτελέσεων, περιλαμβανομένων πολιτικών κρατούμενων και ανήλικων», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επαναλαμβάνει την έκκληση του ΟΗΕ να εφαρμοστεί μορατόριουμ στη θανατική ποινή και να απαγορευθούν οι εκτελέσεις ανηλίκων.

Στην έκθεση καταγγέλλεται ότι δεν τηρήθηκε η δέσμευση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί «να επεκταθεί η προστασία σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες και να τροποποιηθεί η νομοθεσία η οποία κάνει διακρίσεις σε βάρος μειονοτικών ομάδων».

Παράλληλα η Τεχεράνη εξακολουθεί να περιορίζει την ελευθερία έκφρασης, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε 5 εκατομμύρια ιστότοπους και φυλακίζοντας δημοσιογράφους.