Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί, σήμερα, στη Σόφια ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλχάμ Αλίεφ, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Μεταφορών, Οικονομίας και Βιομηχανίας, Ενέργειας, Επικοινωνιών και Τεχνολογίας της Πληροφορικής, ύστερα από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του Ρόσεν Πλέβνιελεφ.

Οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν και της Βουλγαρίας θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας, υπογραμμίζεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ.

Η επίσκεψη του κ. Αλίεφ ακολουθεί τη συνάντηση που είχαν τον Σεπτέμβριο του 2014, στο Μπακού, οι δύο άνδρες, στη διάρκεια της οποίας υπέγραψαν κοινή δήλωση, με την οποία υπογράμμισαν τη σημασία του συμβολαίου μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Προστίθεται δε, ότι βάσει του συμβολαίου, το Αζερμπαϊτζάν θα προμηθεύει τη Βουλγαρία έως ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ για περίοδο 25 ετών, ξεκινώντας το 2020.

"Η επίσκεψη του κ. Πλέβνελιεφ στο Αζερμπαϊτζάν (τον Σεπτέμβριο του 2014) έγινε, με αφορμή την τελετή θεμελίωσης του Νότιου Διαδρόμου (φυσικού αερίου). Η Σόφια ελπίζει να επιτύχει την ενεργειακή διαφοροποίηση μέσω του δικτύου διασύνδεσής της και να μειώσει την εξάρτηση από τις ρωσικές πηγές" σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.