Η αρμόδια ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισε ομόφωνα ότι η Βουλγαρία έχει πετύχει όλους τους τεχνικούς όρους για την ένταξή της στη συμφωνία του Σένγκεν, όπως μετέδωσε, από τις Βρυξέλλες, το ΒΝΡ, επικαλούμενο δηλώσεις του Βούλγαρου πρέσβη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), Μπόικο Κότσεφ. "Η ομάδα εργασίας ενέκρινε ομόφωνα και οριστικά την έκθεση για την περιφρούρηση των συνόρων της Βουλγαρίας με την Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η διαδικασία της κάλυψης των τεχνικών κριτηρίων για την ένταξη της χώρας μας στο χώρο του Σένγκεν", δήλωσε ο Βούλγαρος διπλωμάτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τη σχετική απόφαση αναμένεται να εγκρίνει και το Συμβούλιο των αρμόδιων Ευρωπαίων υπουργών, στη συνεδρίασή του, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η δε πολιτική απόφαση για την ένταξη της Σόφιας στη συμφωνία του Σένγκεν αναμένεται να ληφθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στη διάρκεια της προεδρίας της Πολωνίας στην ΕΕ, το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, κατά τις εκτιμήσεις του κ. Κότσεφ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών απέτρεψαν την προσχώρηση της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν τον περασμένο Μάρτιο, με τη Σόφια να αναγάγει την προοπτική αυτή σε κύρια προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της.