Στο εδώλιο κάθεται ο 21χρονος Τζοχάρ Τσαρνάεφ, σχεδόν δύο χρόνια ύστερα από την αιματηρή βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Την Τρίτη τελείωσε η διαδικασία της επιλογής των ενόρκων, η οποία διήρκεσε περισσότερους από δύο μήνες. Περίπου 1.300 άτομα εξετάστηκαν για να συγκροτηθεί τελικά το σώμα των 12 ενόρκων.

Η δίκη του Τσαρνάεφ είναι η πιο πολύκροτη δίκη για τρομοκρατία σε αμερικανικό έδαφος από την καταδίκη του Τίμοθι ΜακΒέι, του βομβιστή της Οκλαχόμα. Όπως ο ΜακΒέι, έτσι και ο Τσαρνάεφ αντιμετωπίζει ακόμα και τη θανατική ποινή. 

Οι ένορκοι που επιλέχθηκαν δεν έπρεπε να εκφράσουν απόλυτη άποψη -ούτε θετική, ούτε αρνητική- για τη θανατική ποινή. 

Ο Τζοχάρ κατηγορείται ότι μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον 26χρονο Ταμερλάν, τοποθέτησε δύο αυτοσχέδιες βόμβες που εξερράγησαν κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης στις 15 Απριλίου 2013.

Ο Ταμερλάν σκοτώθηκε τέσσερις ημέρες μετά τις επιθέσεις και ο Τζοχάρ συνελήφθη σοβαρά τραυματισμένος, κρυμμένος σε βάρκα σε κήπο στα προάστια της Βοστώνης.

Υπενθυμίζεται ότι στη διπλή βομβιστική επίθεση τον Απρίλιο του 2013 είχαν σκοτωθεί τρία άτομα -ανάμεσά τους και ένα οκτάχρονο αγόρι- και είχαν τραυματιστεί 264 άτομα.