ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Πολιτικό υπόβαθρο είχε η δολοφονία Νεμτσόφ

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2015, 17:28 / Ανανεώθηκε 4 Μαρτίου 2015, 17:28
Πούτιν: Πολιτικό υπόβαθρο είχε η δολοφονία Νεμτσόφ
Facebook Twitter Whatsapp

Πολιτικό υπόβαθρο έχει η δολοφονία Νεμτσόφ, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πολιτικό υπόβαθρο έχει η δολοφονία Νεμτσόφ, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε συνάντησή του με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών, ο Πούτιν είπε ότι «θα πρέπει να δοθεί η ύψιστη προσοχή στα εγκλήματα που λαμβάνουν δημοσιότητα, περιλαμβανομένων εκείνων με πολιτικό υπόβαθρο. Η Ρωσία θα πρέπει να απαλλαγεί επιτέλους από την ντροπή αυτή και τις τραγωδίες που βιώσαμε και είδαμε πρόσφατα. Εννοώ τον φόνο, τον θρασύ φόνο του Μπόρις Νεμτσόφ μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας».

Συνεχίζονται οι έρευνες

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες, με τις αρχές να μην έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις. Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ δήλωσε ότι από την έρευνα που διεξάγεται έχουν προκύψει αρκετοί ύποπτοι, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι οι ερευνητές αναζητούν ένα αυτοκίνητο σε σχέση με την δολοφονία, το οποίο ενδέχεται, μάλιστα, να συνδέεται με το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωση που έστειλε στο Ρόιτερς ότι το αυτοκίνητο, μάρκας Ford, δεν ανήκει στο ίδιο το υπουργείο αλλά σε μία κρατική επιχείρηση η οποία παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας σε κυβερνητικά ιδρύματα, περιλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομικών.

Το όχημα πέρασε από το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Νεμτσόφ λίγο μετά την επίθεση κι ενώ τα περιπολικά της αστυνομίας είχαν ήδη μεταβεί εκεί, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Νεμτσόφ ήταν η πιο επιφανής πολιτική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης στη Ρωσία στη διάρκεια της 15ετούς διακυβέρνησης του Πούτιν.

Το Κρεμλίνο αρνείται την όποια ανάμειξη και κάνει λόγο για «προβοκάτσια» με στόχο να αποδυναμωθεί ο Πούτιν και να ενισχυθούν οι αντίπαλοί του, αλλά οι φίλοι του Νεμτσόφ κατηγορούν το Κρεμλίνο επειδή καλλιεργεί κλίμα μίσους προς τους αντιπάλους του.

Αξιωματούχοι των αρχών επιβολής του νόμου έχουν ανακοινώσει ότι ένα πιθανό σενάριο που ερευνούν είναι η δολοφονία να συνδέεται με την προσωπική ζωή του θύματος ή με επιχειρηματικές δοσοληψίες. Τα σχόλια του Πούτιν υποδηλώνουν όμως ότι η εκδοχή αυτή έχει μάλλον πάψει να εξετάζεται.