Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη ήταν βάση στρατολόγησης πολεμιστών της Αλ Κάιντα, δήλωσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, ο Αΐμαν Ντιν, ο οποίος άλλαξε "πλεύση" το 1998 και έγινε κατάσκοπος των βρετανικών υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφοριών MI5 και MI6.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο 37χρονος Αΐμαν Ντιν ανέφερε ότι ορισμένα από τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα είχαν πολεμήσει στη μονάδα Ελ Μουτζαχίντ, στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και μεταξύ αυτών ήταν ο Χαλίλ ελ Χατζ, μαζί με τον οποίο ο Ντιν, όταν ήταν έφηβος, πήγε στη βαλκανική χώρα για να πολεμήσει.

Ο Αΐμαν Ντιν γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου η αντίθεση με τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1980, έκανε τη στρατιωτική τζιχάντ ευγενή ιδέα, αναφέρει το BBC.

Ξαφνικά βρέθηκα σε κάποιον λόφο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με όπλο στα χέρια. Είχα την αίσθηση, ότι συμμετέχω στη συγγραφή της ιστορίας. Στα στρατόπεδα εκπαίδευσης μάθαμε για τις πολεμικές τακτικές και τους στρατιωτικούς ελιγμούς. Ήμουν με ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων και όλοι ήμασταν μουσουλμάνοι" ανέφερε.

Ένας από τους αρχηγούς της Αλ Κάιντα, που πέρασε από τον πόλεμο στη Βοσνία, ήταν ο Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, τόνισε ο Αΐμαν Ντιν.