Ο ρουμάνος ιδιοκτήτης ΜΜΕ και πολιτικός, Νταν Ντιακονέσκου καταδικάστηκε χθες από το Εφετείο του Βουκουρεστίου σε φυλάκιση πέντε χρόνων και έξι μηνών για εκβιασμό ενός δημάρχου και ενός επιχειρηματία.

Το Εφετείο του Βουκουρεστίου καταδίκασε, επίσης, τον τηλεοπτικό παραγωγό Ντόρου Παρβ σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση και τον πρώην τηλεοπτικό παραγωγό Μίτρους Γκεζέα σε δύο χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση για την ίδια υπόθεση.

Στους Νταν Ντιακονέσκου και Ντόρου Παρβ, οι οποίοι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί το 2013, επιβλήθηκε επίσης απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας σε έντυπα μέσα ενημέρωσης, σε ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς πέντε χρόνια μετά την έκτιση της ποινής φυλάκισης.

Ο Νταν Ντιακονέσκου, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού OTV, που δεν εκπέμπει πλέον πρόγραμμα και αρχηγός και ιδρυτής του «Λαϊκού Κόμματος - Νταν Ντιακονέσκου» αρχικά είχε καταδικαστεί από το δικαστήριο του Βουκουρεστίου σε τρία χρόνια φυλάκιση, τον Δεκέμβριο του 2013, αλλά το Εφετείο χθες αύξησε την ποινή, μετά από έφεση που κατέθεσε η Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA).

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Ντιακονέσκου και οι συνεργάτες του απείλησαν επανειλημμένως, ευθέως και έμμεσα, τον δήμαρχο Ζάραντ, Ίον Μοτ, το 2009, ότι θα μεταδώσουν καταγγελίες σε βάρος του για διαφθορά από την εκπομπή «Νταν Ντιακονέσκου Live» και ζήτησαν 200.000 ευρώ για να μην το κάνουν. Ο δήμαρχος Ίον Μοτ δήλωσε ότι κατέβαλε το ποσό των 30.000 ευρώ.

Ο Νταν Ντιακονέσκου καταδικάστηκε, επίσης, για εκβιασμό του επιχειρηματία Πάουλ Πέτρου Ταρντέα για να καταβάλει το ποσό των 100.000 ευρώ. Ο Ντιακονέσκου έλαβε από τον Ταρτντέα 4.500 ευρώ.

Ο καταδικασθείς ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Ρουμανία τον περασμένο Νοέμβριο.