Θα πρέπει να αλλάξουν... προφίλ οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική επιτροπή αρμόδια για θέματα ασφαλείας.

Οι υπηρεσίες πρέπει να προσπαθήσουν να στρατολογήσουν γυναίκες μέσης ηλικίας και μητέρες για να γίνουν κατάσκοποι και για να το επιτύχουν αυτό θα πρέπει να αναζητήσουν υποψήφιες σε ιστότοπους που είναι δημοφιλείς μεταξύ των γονιών, ανέφερε η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας, η οποία εποπτεύει το έργο των τριών μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στην έκθεσή της ότι είναι κρίσιμης σημασίας στις υπηρεσίες αυτές να εργάζονται διαφορετικού τύπου άνθρωποι, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Αν όλοι οι επαγγελματίες των μυστικών υπηρεσιών προέρχονται από το ίδιο καλούπι, μοιράζονται κοινό παρελθόν και έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, τότε είναι πιθανό να μοιράζονται “ασυναίσθητες προκαταλήψεις” , οι οποίες περιορίζουν τόσο τον ορισμό των προβλημάτων όσο και την έρευνα για λύσεις», δήλωσε η Χέιζελ Μπλερς, ένα μέλος της επιτροπής.

Αυτή τη στιγμή το 37% σε σύνολο 12.000 υπαλλήλων όλων των υπηρεσιών πληροφοριών είναι γυναίκες, σε σύγκριση με το 53% σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Αν και δύο γυναίκες έχουν διατελέσει επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών MI5, η Μπλερς επεσήμανε ότι πολλές από τις γυναίκες που εργάζονται στις υπηρεσίες «έχουν πολύ παραδοσιακή ανδρική νοοτροπία και απόψεις».

Η έκθεση σημειώνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν γυναίκες από συγκεκριμένες ομάδες, χρησιμοποιώντας μέσα που στοχεύουν συγκεκριμένα σε αυτές, όπως ο ιστότοπος Mumsnet που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις μητέρες.

«Γυναίκες ή μητέρες μέσης ηλικίας ή στα μέσα της καριέρας τους έχουν πολύτιμη εμπειρία ζωής και ενδέχεται να προσφέρουν μια ανεκμετάλλευτη πηγή στρατολόγησης», εξήγησε η Μπλερς.

Τα συμπεράσματά της κέρδισαν τον έπαινο της Αμερικανίδας πρώην υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία επεσήμανε ότι κάτι ανάλογο προσπάθησε να κάνει στη CIA.

«Όπως πολύ σωστά επισημαίνει η Μπλερς θα πρέπει να επιζητηθεί η διαφορετικότητα – όχι μόνο για νομικούς ή ηθικούς λόγους, αν και είναι και αυτοί σημαντικοί –, αλλά επειδή θα έχει ως αποτέλεσμα μια καλύτερη απάντηση στο εύρος των απειλών που αντιμετωπίζει η εθνική μας ασφάλεια», σχολίασε η Ολμπράιτ σε ανακοίνωσή της.