Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να αποδεχτεί εν μέρει την πρόταση για αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος για ένα διάστημα 10 ετών, ωστόσο ο Ιρανός διπλωμάτης αρνήθηκε να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες επί του θέματος. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε δηλώσει τη Δευτέρα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το Ιράν θα πρέπει να δεσμευτεί στην αναστολή των πυρηνικών του δραστηριοτήτων για τουλάχιστον 10 έτη ως μέρος των προϋποθέσεων για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων. 

Η δημοσιογράφος του CNN, Κριστιάν Αμανπουρ, έθεσε το ερώτημα στον Ζαρίφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης εάν η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να δεχθεί αυτόν τον όρο. «Εξαρτάται πως το εννοείτε», απάντησε ο Ζαρίφ. «Εάν καταλήξουμε σε συμφωνία, είμαστε προετοιμασμένοι να αποδεχτούμε ορισμένους περιορισμούς για κάποιο χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν είμαι διατεθειμένος να διαπραγματευτώ με λόγια του αέρα». 

Την Τρίτη, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν δηλώσεις του Ζαρίφ ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Ομπάμα που συνέδεσε το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με την αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος για διάστημα 10 ετών. 

«Υπάρχουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν. Έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο», δήλωσε ο Ζαρίφ. «Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ, πολύ σκληρά», είπε, τονίζοντας ότι «στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εάν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για να γίνουν δύσκολες επιλογές».