Για «έγκλημα πολέμου» καταγγέλλει η Unesco την καταστροφή με μπουλντόζες από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος της ιστορικής τοποθεσίας Νιμρούντ, αρχαιολογικού κοσμήματος του βορείου Ιράκ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως προσέφυγε για το ζήτημα αυτό στον ΟΗΕ.

«Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε. Η εσκεμμένη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί έγκλημα πολέμου, και καλώ όλους τους πολιτικούς και θρησκευτικούς αξιωματούχους της περιοχής να αντιταχθουν σ' αυτή τη νέα βαρβαρότητα», έγραψε σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα.

Η Ιρίνα Μπόκοβα δήλωσε πως προσέφυγε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το ζήτημα αυτό" και κάλεσε το σύνολο της διεθνους κοινότητας να ενώσει τις προσπάθειές της" για να σταματήσει αυτή την καταστροφή.

«Η πολιτιστική αποκάθαρση που διεξάγεται στο Ιράκ δεν φείδεται ουδενός: έχει στόχο τις ανθρώπινες ζωές, τις μειονότητες και συνοδεύεται από τη συστηματική καταστροφή της χιλιετούς κληρονομιάς της ανθρωπότητας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Τουρισμού, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος άρχισε χθες, Πέμπτη, να καταστρέφει τα ασσυριακά ερείπια της Νιμρούντ, μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση από τους τζιχαντιστές ενός βίντεο στο οποίο καταστρέφουν προϊσλαμικά γλυπτά ανεκτίμητης αξίας στο βόρειο Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος «κατέλαβε εξ εφόδου την ιστορική τοποθεσία της Νιμρούντ και άρχισε να την καταστρέφει με μπουλντόζες», ανακοινωσε το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Η πόλη της Νιμρούντ, η οποία ιδρύθηκε πριν από 3.300 χρόνια, ήταν άλλοτε πρωτεύουσα της ασσυριακής αυτοκρατορίας. Βρίσκεται στις όχθες του Τίγρη, σε αποσταση περίπου 30 χλμ. από τη Μοσούλη, τη μεγάλη πόλη του βόρειου Ιράκ, η οποία ελέγχεται από τον περασμένο Ιούνιο από το Ισλαμικό Κράτος. Οι τζιχαντιστές πιστεύουν πως τα αγάλματα και οι τάφοι ευνοούν την ειδωλολατρεία.