Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας υπερψήφισε νομοσχέδιο,το οποίο προβλέπει ποινές φυλάκισης έως τριών ετών για τον εκφοβισμό μειονοτήτων. Έτσι τα μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων που αδημονούσαν να αναλάβουν περιπολίες με στόχο των εκφοβισμό των Ρομά, κινδυνεύουν με φυλάκιση.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε χάρη στις ψήφους βουλευτών του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Fidesz αλλά και ψήφους κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου προβλέπουν "ποινές φυλάκισης έως τριών ετών, αν εκφοβίζονται μέλη εθνοτήτων ή εθνικών-θρησκευτικών μειονοτήτων", όπως επίσης "ποινές φυλάκισης έως και δύο ετών, για συμμετοχή σε παράνομες επιχειρήσεις τήρησης της δημόσιας τάξης".

"Η τήρηση της δημόσιας τάξης είναι ένα αποκλειστικό κρατικό προνόμιο", επιτάσσει άλλη διάταξη του ίδιου νομοσχεδίου, που εισήχθη προς συζήτηση στο κοινοβούλιο κατόπιν πρωτοβουλίας του κόμματος Fidesz, του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik, από την πλευρά του, που διάκειται περισσότερο φιλικά απ' όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα προς τα μέλη των ανωτέρω οργανώσεων, καταψήφισε αυτήν την μεταρρύθμιση.

Το κόμμα αυτό, με το σύνθημα: "Εγκληματικότητα, όχι, ας διατηρήσουμε τη δημόσια τάξη" κατετάγη τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κατά τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν πέρυσι τον Απρίλιο στην Ουγγαρία.