Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι το Πακιστάν θα θέσει σε κίνδυνο την επιχείρηση “Geronimo” εναντίον του Οσάμα Μπιν Λάντεν και ότι "ίσως να ενημέρωναν τους στόχους", δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time ο Πανέτα δήλωσε ότι οι συνεργάτες του ήταν κατά 60 με 80% βέβαιοι ότι ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στο κτιριακό συγκρότημα.

Οι αμερικανικοί δορυφόροι δεν είχαν καταφέρει να αναγνωρίσουν τον Μπιν Λάντεν ούτε κανένα μέλος της οικογένειάς του παρά τις πληροφορίες που τους είχαν οδηγήσει σε αυτό το κτιριακό συγκρότημα.

Πάντως η CIA απέκλεισε την πιθανότητα να συνεργαστεί με το Πακιστάν στην επιχείρηση διότι "είχε αποφασιστεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια συνεργασίας με τους Πακιστανούς θα έθετε σε κίνδυνο την αποστολή: Μπορεί να ενημέρωναν τους στόχους", επεσήμανε ο Πανέτα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν την Κυριακή τον Μπιν Λάντεν στη διάρκεια μίας μυστικής επιχείρησης στην πόλη Αμποταμπάντ του Πακιστάν, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Το γεγονός ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα κρυβόταν σε μία καλή συνοικία έχει προκαλέσει ερωτήματα από την πλευρά των Αμερικανών σχετικά με το αν είχε την υποστήριξη πακιστανικών στοιχείων.

Ο Πανέτα δήλωσε ότι είχε πει στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα: "Θα ήταν ένα πράγμα αν πίστευα ότι σε περίπτωση που (η επιχείρηση) καθυστερούσε θα είχαμε καλύτερες πληροφορίες. Όμως εξαιτίας της φύσης της ασφάλειας στο κτιριακό συγκρότημα βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου έχουμε τις καλύτερες πληροφορίες που θα μπορούσαμε".

Στη διάρκεια της επιχείρησης οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλεξαν "ένα εντυπωσιακό αριθμό" υλικών, μεταξύ άλλων ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ηλεκτρονικά, επεσήμανε ο Πανέτα.