Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν κατάφερε να προσφέρει βοήθεια σε 9 καταυλισμούς προσφύγων στην Τουρκία, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τους δωρητές.

«Δυστυχώς τον Φεβρουάριο έπρεπε να ζητήσουμε από την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει να προσφέρει αρωγή σε 9 καταυλισμούς στους οποίους εμείς δε μπορέσαμε να παράσχουμε βοήθεια εξαιτίας της έλλειψης κεφαλαίων» δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μπιρς, η εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, στη Γενεύη.

Η ίδια διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ότι το PAM δε διαθέτει το ποσό των 65 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία χρειάζονται προκειμένου να χρηματοδοτηθεί για το πρόγραμμα βοήθειας στην Τουρκία το 2015.

Κάθε μήνα η υπηρεσία αυτή χρειάζεται 8,2 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία. Συνήθως διανέμει ηλεκτρονικές κάρτες αγοράς τροφίμων σε 220.000 πρόσφυγες, ενώ αναγκάστηκε να τις μειώσεις στις 154.000 τον περασμένο μήνα.

Η τουρκική κυβέρνηση που χρηματοδοτεί ήδη το 40% των δαπανών που χρειάζονται παρενέβη με στόχο να καλύψει το κενό που αφήνει το PAM. Όμως η χώρα που φιλοξενεί συνολικά 1,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες και έχει ήδη δαπανήσει το ποσό των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη της κρίσης πριν από 4 χρόνια, δεν θα μπορεί να πληρώσει μόνη της το λογαριασμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, προέβλεψε η εκπρόσωπος τύπου. Μόνο ένα μέρος των προσφύγων λαμβάνουν βοήθεια.

Αυτή η μορφή βοήθειας που επιτρέπει στους πρόσφυγες να αγοράσουν τρόφιμα από τοπικά καταστήματα είναι περισσότερο αποτελεσματική σε σύγκριση με τη διανομή τροφίμων, υπογραμμίζει το Πρόγραμμα, τονίζοντας ότι αυτό το μέτρο απέφερε περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια στην τουρκική οικονομία από το 2011.