Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς εκτίμησε σήμερα ότι απομένει να επιτευχθεί κάποια «πρόοδος» προτού να υπάρξει μια τελική συμφωνία με το Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του.

«Έχει γίνει πρόοδος, όμως όσον αφορά το πλήθος, τη διάρκεια και τον έλεγχο των δεσμεύσεων που ζητούνται» εκ μέρους του Ιράν «η κατάσταση είναι ακόμη ανεπαρκής» είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ρίγα. «Επομένως, απομένει να γίνει συμπληρωματική δουλειά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Φαμπιούς θα συναντηθεί αύριο στο Παρίσι με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τους ομολόγους του της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ και της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, καθώς και με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. Με τις συνομιλίες τους θα κλείσει μία εβδομάδα εντατικών διαβουλεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στις αρχές της εβδομάδας στο Μοντρέ της Ελβετίας ο Κέρι συναντήθηκε πολλές φορές με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα.

Οι μεγάλες δυνάμεις της ομάδας 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) απαιτούν από το Ιράν να περιορίσει τις πυρηνικές δυνατότητές του ώστε να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει, κάποια μέρα, πυρηνικά όπλα. Το Ιράν από την πλευρά του διεκδικεί τη συνέχιση του προγράμματός του για πολιτικούς σκοπούς και ζητά την πλήρη άρση των οικονομικών κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί.