Η Μαλίκα Γιουσούφι τοποθετεί το ποδήλατό της πλάι σε αυτά των συναθλητριών της σε έναν απομονωμένο δρόμο έξω από την Καμπούλ, καθώς ετοιμάζονται για την εβδομαδιαία προπόνησή τους μακριά από τα επικριτικά βλέμματα πολλών κατοίκων της αφγανικής πρωτεύουσας.

Η Γιουσούφι είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας Γυναικών, μια ομάδα που ανοίγει νέους δρόμους για τα γυναικεία αθλήματα στο Αφγανιστάν και αλλάζει τα δεδομένα για το τι είναι αποδεκτό για μια νεαρή γυναίκα στη συντηρητική μουσουλμανική χώρα.

Υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990 οι γυναίκες στο Αφγανιστάν αποκλείστηκαν από τη δημόσια ζωή, τους απαγορεύθηκε να πηγαίνουν σχολείο ή να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα μέλους της οικογένειας.

Μετά την εκδίωξη των σκληροπυρηνικών ισλαμιστών το 2001 οι γυναίκες έχουν σημειώσει νίκες στον τομέα των δικαιωμάτων τους, όμως παρατηρητές ανησυχούν ότι η πρόοδος αυτή κινδυνεύει να αναχαιτιστεί καθώς συνεχίζεται η βία εναντίον των γυναικών και αυτές δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στην πολιτική.

«Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας προς τις γυναίκες και να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τα επιτεύγματά μας», δήλωσε ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι σε ανακοίνωσή του μετά την ομιλία του ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Η Γιουσούφι δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να γίνει η πρώτη Αφγανή που θα συμμετάσχει στον Γύρο της Γαλλίας, μια διοργάνωση στην οποία από τότε που ξεκίνησε, το 1903, η πλειονότητα των συμμετεχόντων είναι άνδρες.