Ελεύθερος αφέθηκε ο ένας από τους δύο μπλόγκερς που είχαν συλληφθεί στο Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που, σύμφωνα και με τις καταγγελίες διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, αποτελεί απόπειρα φίμωσης της ελευθερίας της έκφρασης.

Καταδικασθείς τον Νοέμβριο του 2009 σε δύο χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή για διατάραξη της δημόσιας τάξης, ο Αντάν Χατζιζαντέ αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από απόφαση του εφετείου του Μπακού το οποίο μετέτρεψε σε φυλάκιση με αναστολή το υπόλοιπο της ποινής του, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

Ο δεύτερος μπλόγκερ, ο Εμίν Μίλι, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε δυόμισι χρόνια, κατέθεσε επίσης αίτημα για να αφεθεί ελεύθερος, το οποίο αναμένεται να εξεταστεί εντός των προσεχών ημερών από την ίδια αρχή, σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο.

Οι δύο άντρες είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο του 2009 ύστερα από την ανάρτηση στο μπλογκ τους σατιρικού βίντεο το οποίο έδειχνε έναν γάιδαρο να δίνει συνέντευξη τύπου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε καλέσει τον Αζέρο ομόλογό του Ιλάμ Αλίεφ να απελευθερώσει τους δύο μπλόγκερ.

Οπαδοί της αντιπολίτευσης, οι δύο μπλόγκερς δημοσίευαν στο Twitter, στο Facebook και στο YouTube επικριτικές πληροφορίες και σατιρικά βίντεο για το καθεστώς Αλίεφ, τη στιγμή που τα κρατικά μέσα ενημέρωσης βρίσκονται υπό αυστηρότατο κυβερνητικό έλεγχο.

Οι αρχές της χώρας διαβεβαιώνουν ότι η σύλληψη των δύο αντρών δεν έχει καμία σχέση με την κριτική που ασκούσαν εις βάρος της κυβέρνησης.