Η Γαλλία θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στο εσωτερικό και σε διπλωματικές αποστολές της στο εξωτερικό, με στόχο την προστασία τους από πιθανά αντίποινα έπειτα από την εξόντωση του επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Ο Φιγιόν δήλωσε πως ο θάνατος του Μπιν Λάντεν από επιδρομή αμερικανικών δυνάμεων είναι πιθανόν να πυροδοτήσει επιθέσεις αντιποίνων και τόνισε πως τα μέτρα ασφαλείας θα ενισχυθούν γύρω από τις πρεσβείες και επιχειρήσεις της Γαλλίας σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Τα μέτρα, που περιλαμβάνουν και την προστασία διεθνών σχολών, έχουν ως γνώμονα και το τελευταίο οδυνηρό περιστατικό που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ Γάλλους σε πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο Μαρόκο, η οποία από πολλούς θεωρήθηκε ως άμεσο κτύπημα κατά της ίδιας της Γαλλίας.

«Αποφασίσαμε να αυξήσουμε την επαγρύπνηση εντός του πατρίου εδάφους. Επίσης ζητήσαμε από τις πρεσβείες μας να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας τους, όπως και από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις πλέον επικίνδυνες περιοχές του κόσμου», τόνισε ο Φιγιόν.

Όπως δήλωσε σήμερα στέλεχος των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, η τελευτή του Μπιν Λάντεν μικρόν, μόνο, αντίκτυπο θα έχει στη δράση του βραχίονα της Αλ Κάιντα στη βόρειο Αφρική AQIM, ο οποίος έχει καταντήσει εφιάλτης για τις γαλλικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Στο εσωτερικό της χώρας, η Γαλλία ουδέποτε αδρανοποίησε το αντιτρομοκρατικό σχέδιο Vigipirate, που ετέθη σε εφαρμογή μετά τα βομβιστικά πλήγματα του 1995 και έχει κρατήσει το επίπεδο συναγερμού στο «κόκκινο» έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005. Το σχέδιο προβλέπει περιπολίες αστυνομίας και στρατού σε δυνητικούς στόχους για τους τρομοκράτες, όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια.