Η βρετανική κυβέρνηση θα καταθέσει σχέδιο νόμου την επόμενη εβδομάδα που θα απαγορεύει στις αεροπορικές εταιρείες να επιβιβάζουν Βρετανούς οι οποίοι θεωρείται ότι θέλουν να ταξιδέψουν στη Συρία ή στο Ιράκ για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών, αναφέρει δημοσίευμα της Sunday Times.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας θα μπορεί να εμποδίζει τις αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν επιβάτες, περιλαμβανομένων παιδιών, που θεωρείται ότι ταξιδεύουν με σκοπό να συμμετάσχουν «σε σχετιζόμενη με τρομοκρατία δραστηριότητα» σε προορισμούς όπως η Συρία, έγραψε η εφημερίδα.

Το υπουργείο επιβεβαίωσε μάλιστα το δημοσίευμα.

Οι κανονισμοί που θα περιλαμβάνονται στην νέα νομοθεσία θα κατατεθούν αυτή την εβδομάδα στο κοινοβούλιο και θα απαιτούν από τις αεροπορικές εταιρείες να ζητούν άδεια για να μεταφέρουν τέτοιους επιβάτες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ένα ειδικό σύστημα με βάση την λίστα επιβατών που θα παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες θα εντοπίζει τους ταξιδιώτες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου και θα τους απαγορεύει την επιβίβαση.

Μιλώντας σήμερα σε διαδικτυακή συζήτηση, η Έλεν Μπολ, η Ανώτερη Εθνική Συντονίστρια Αντικατασκοπείας της Βρετανίας, είπε ότι τον περασμένο χρόνο τουλάχιστον 22 οικογένειες στη χώρα κατήγγειλαν την εξαφάνιση νεαρών γυναικών ή κοριτσιών, που πιστεύεται ότι έχουν μεταβεί στη Συρία.