Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην εμπειρία της ίδιας της Γερμανίας, υπενθύμισε σήμερα στην Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, την ανάγκη να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο το δικό της μιλιταριστικό παρελθόν, καλώντας παράλληλα τις γειτονικές της χώρες να συμβάλουν στην επίτευξη συμφιλίωσης.

Η διακριτική υπενθύμιση έγινε τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε ετοιμάζεται να εκδώσει ανακοινωθέν για την 70ή επέτειο από την παράδοση της Ιαπωνίας στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά του στις σχέσεις του Τόκιο με την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος θα εξετασθεί προσεκτικά από το Πεκίνο, τη Σεούλ, αλλά και την Ουάσινγκτον.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας έχει δηλώσει την πρόθεσή του να εκφράσει συναισθήματα ενοχής για τον πόλεμο και να δηλώσει ότι η κυβέρνησή του επιμένει στη συγγνώμη που έχει εκφρασθεί κατά το παρελθόν από τις ηγεσίες της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένης της εμβλημαιτκής δήλωσης το 1995 του τότε πρωθυπουργού Τομίσι Μουραγιάμα. Αλλά δεν είναι σαφές αν ο Σίνζο Αμπε θα επαναλάβει την "από καρδιάς συγγνώμη" και την αναφορά στο "αποικιακό καθεστώς και την επιθετικότητα".