Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού σε διυλιστήρια που έχει καταλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία.

Στην πλειοψηφία τους τα θύματα είναι τζιχαντιστές, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα αεροσκάφη του συνασπισμού πραγματοποίησαν χθες δύο επιδρομές εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη βορειοδυτική επαρχία Ράκα, προπύργιο του ΙΚ.

Η Ουάσινγκτον, που υποστηρίζεται από έναν συνασπισμό αραβικών χωρών, είχε διευρύνει τον Σεπτέμβριο στη Συρία τις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του ΙΚ, οι οποίες είχαν αρχίσει στο Ιράκ.

Οι επιδρομές αυτές πραγματοποιήθηκαν κυρίως εναντίον διυλιστηρίων και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που ήλεγχε το ΙΚ το οποίο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, κέρδιζε περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια ημερησίως σε πωλήσεις πετρελαίου στη Συρία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η πετρελαϊκή παραγωγή στη Συρία μειώθηκε σε 9.329 βαρέλια ημερησίως το 2014 έναντι 380.000 βαρελιών ημερησίως πριν από την έναρξη του πολέμου τον Μάρτιο του 2011. Η κυβέρνηση έχασε το 2013 το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών της, οι οποίες έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚ.