Οι στρατοί του Νίγηρα και του Τσαντ που πραγματοποιούν από χθες μεγάλη επιχείρηση εναντίον της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία ανακατέλαβαν τη βορειοανατολική πόλη Νταμασάκ της πολιτείας Μπόρνο, την οποία ήλεγχαν οι νιγηριανοί ισλαμιστές από τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Τσαντ.

Περίπου 200 μαχητές της Μπόκο Χαράμ σκοτώθηκαν χθες. Στις τάξεις του στρατού του Τσαντ, δέκα στρατιώτες σκοτώθηκαν και είκοσι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια «Η Νταμασάκ ανακαταλήφθηκε από τον συνασπισμό ύστερα από σφοδρές μάχες», επιβεβαίωσε αξιωματούχος στη Ντίφα, στο νοτιοανατολικό άκρο του Νίγηρα, που απέχει 30 χλμ. από τη Νταμασάκ.

Πολιτικός αξιωματούχος στη Ντίφα, από την πλευρά του, έκανε λόγο για πολύ μεγάλες ανθρώπινες απώλειες στις τάξεις της Μπόκο Χαράμ.

Ούτε ο κυβέρνηση ούτε ο στρατός του Νίγηρα έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε δηλώσεις για τη σημαντική αυτή ανακατάληψη.

Η Μπόκο Χαράμ είχε καταλάβει την Νταμασάκ την 24η Νοεμβρίου, σκοτώνοντας πενήντα ανθρώπους και αναγκάζοντας 3.000 άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι ισλαμιστές μαχητές είχαν εισέλθει στην πόλη έχοντας μεταμφιεστεί σε εμπόρους και κρύβοντας τα όπλα τους σε εμπορευματοκιβώτια. Οι στρατιώτες της Νιγηρίας κατέφυγαν τότε στο γειτονικό Νίγηρα μαζί με μέρος του πληθυσμού, είχε αναφέρει τότε βουλευτής της Νιγηρίας.

Οι στρατοί του Νίγηρα και του Τσαντ πραγματοποιούν από χθες μεγάλη χερσαία και αεροπορική επιχείρηση εναντίον της Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία από νοτιοανατολικές περιοχές του γειτονικού Νίγηρα. 

Χιλιάδες στρατιώτες των δύο χωρών είχαν αναπτυχθεί εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα σε θέση άμυνας στην επαρχία Ντίφα.

Ο ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός Anfani του Νίγηρα, που εδρεύει στη Ντίφα, μέτρησε «περισσότερα από 200 οχήματα» του στρατού που αναχωρούσαν σε αυτοκινητοπομπή προς τη Νιγηρία: πρόκειται για οχήματα «παντός εδάφους εξοπλισμένα με πολυβόλα, άρματα μάχης, ασθενοφόρα, υδροφόρες και φορτηγά μεταφοράς επιμελητειακής υποστήριξης».