Η αμηχανία και η έλλειψη συννενόησης φαίνεται ότι συνεχίζονται στις τάξεις των αμερικανών αξιωματούχων σε σχέση με την υπόθεση του θανάτου του Άραβα τρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν και ιδιαίτερα με τα στοιχεία που αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας. Νέα φωτογραφία έκανε το γύρο του Διαδικτύου, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητά της. Έτσι ενώ ο νέος διευθυντής της CIA, δήλωσε την Τρίτη στο δίκτυο NBC, ότι σίγουρα η κυβέρνηση τις επόμενες ώρες θα δημοσιοποιήσει μια φωτογραφία του νεκρού ηγέτη της Αλ Κάϊντα, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τη θέση ότι δεν υπάρχει απόφαση για κάτι ανάλογο, προς το παρόν.

"Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η κυβέρνηση εξετάζει τον καλύτερο τρόπο για να το κάνει, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία ότι, οπωσδήποτε κάποια φωτογραφία θα δημοσιοποιηθεί ", λέει χαρακτηριστικά ο Λίον Πανέτα σε κάποιο στιγμιότυπο της μαγνητοσκοπημένης νωρίτερα κατά τη διάρκεια της Τρίτης, συνέντευξης που παραχώρησε στο NBC.

Αργότερα όμως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου όταν ρωτήθηκε για την επισήμανση του διευθυντή της CIA, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση σχετικά με τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας του νεκρού Οσάμα μπιν Λάντεν.

Παράλληλα, ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα προειδοποίησε, σε συνέντευξή του στο CBS ότι αυτός που θα διαδεχθεί τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της αλ Κάιντα θα είναι ο νέος εχθρός της Αμερικής.

Το Νο 2 της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι είναι το πιθανότερο να διαδεχτεί τον μπιν Λάντεν, αλλά αυτό δεν θα γίνει τόσο γρήγορα αφού ο Ζαουάχρι ανησυχεί περισσότερο για την ασφάλειά του μετά την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Πακιστάν που οδήγησε στο θάνατο του μπιν Λάντεν. Ο Πανέτα επισήμανε πως το γεγονός ότι δεν είχε οριστεί επισήμως ο νέος ηγέτης της οργάνωσης είναι υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Νέα φωτογραφία έκανε το γύρο του Διαδικτύου

Εν τω μεταξύ μία νέα φωτογραφία του νεκρού Οσάμα Μπιν Λάντεν κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ χωρίς, όμως να έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητά της. Σε αυτήν, απεικονίζεται ο πρώην ηγέτης της αλ Κάιντα, νεκρός από εμφανές τραύμα στο κεφάλι. Δίπλα του ένα μέλος της αμερικανικής ομάδας κρούσης, που φαίνεται να χαμογελά μετά την επιτυχημένη επιχείρηση.Μπάιντεν: Η Ουάσινγκτον γνώριζε

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι δεν αποκαλύφθηκε το γεγονός πως η Ουάσινγκτον γνώριζε το κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν, για το οποίο είχαν ενημερωθεί 16 μέλη του Κογκρέσου τους προηγούμενους μήνες.

"Ως και 16 μέλη του Κογκρέσου γνώριζαν που κρυβόταν ο μπιν Λάντεν, αλλά δεν υπήρξε καμιά διαρροή", τόνισε ο Μπάιντεν σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον με αφορμή την 50η επέτειο του Ατλαντικού Συμβουλίου.

"Ο κόσμος είναι πιο ασφαλής σήμερα, όχι μόνο για τους Αμερικανούς, αλλά για όλους", πρόσθεσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή, αλλά και την έκπληξή του για τις αντιδράσεις που έφτασαν στις ΗΠΑ από όλον τον κόσμο. Ο Μπάιντεν τόνισε ακόμα πως "ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται, υπογραμμίζοντας την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μπους δεν θα πάει στην εκδήλωση για το Σημείο Μηδέν

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό ο πρώην πρόεδρος της χώρας Τζορτζ Μπους αρνήθηκε πρόσκληση του Μπαράκ Ομπάμα να παραστεί αύριο Πέμπτη σε εκδήλωση στο Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές.

"Ο πρόεδρος Μπους δεν θα παραστεί στην εκδήλωση. Εκτιμά την πρόσκληση, αλλά αυτήν την περίοδο προτιμά να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Γιορτάζει με όλους τους Αμερικανούς τη σπουδαία αυτή νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη ο Ομπάμα θα συναντηθεί με οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

"Σάρωσε" τα ποσοστά τηλεθέασης το διάγγελμα

"Κόκκινο στην τηλεθέαση", όπως άλλωστε αναμενόταν, χτύπησε η ανακοίνωση της εκτέλεσης του ηγέτη της Αλ Κάϊντα αργά το βράδυ της Κυριακής στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα περισσότεροι από 56 εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολούθησαν το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με την επιχείρηση του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος των ΗΠΑ, που κατέληξε στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, σύμφωνα με εκτιμήσεις δεδομένων που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.

 Παρά το προχωρημένο της ώρας την Κυριακή, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, και τη σύντομη ειδοποίηση του τηλεοπτικού κοινού πριν από το προεδρικό διάγγελμα, η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον περισσότερων θεατών από ότι οι δύο προηγούμενες ομιλίες των ετήσιων αναφορών για την Κατάσταση του Έθνους, από τον Αμερικανό πρόεδρο.