Ο διευθυντής της CIA, Λίον Πανέτα εξέφρασε την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι ο λίβυος συνταγματάρχης, Μουάμαρ Καντάφι, είναι ζωντανός, παρά το γεγονός ότι έχει μέρες να εμφανιστεί δημοσίως,  σε συνέντευξή του στο NBC. "Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ακόμα ζει", τόνισε ο Πανέτα.

Ο Καντάφι έχει να εμφανιστεί δημόσια από το Σάββατο όταν ΝΑΤΟικός πύραυλος έπληξε κατοικία του στην Τρίπολη. Λίβυοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ο Καντάφι επέζησε της επίθεσης, στην οποία όμως σκοτώθηκαν ο μικρότερος γιος του και τρία εγγόνια του.

Το ΝΑΤΟ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες πως ο Σαΐφ αλ-Αράμπ Καντάφι σκοτώθηκε.

Στο μεταξύ, έληξε τα μεσάνυχτα το τελεσίγραφο της λιβυκής κυβέρνησης προς τους αντικαθεστωτικούς στην πόλη Μισράτα να παραδοθούν για να τους δοθεί αμνηστία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χάλεντ Κάιμ.

"Η αμνηστία τελειώνει", είπε χαρακτηριστικά ο Κάιμ, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως το υπουργείο Δικαιοσύνης "θα παρατείνει την διορία για μια ημέρα, ίσως δύο, αφού υπάρχουν θετικές ενδείξεις από τους κατοίκους της Μισράτα".

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ ανακοίνωσε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης προσφέρει αμνηστία στους αντικαθεστωτικούς της Μισράτα που θα παραδώσουν τα όπλα.

Την πρόταση αυτή αρνήθηκαν οι αντάρτες που βρίσκονται στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τονίζοντας πως "δεν παραδίδονται, θα νικήσουν ή θα πεθάνουν".

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Καντάφι δεν διατηρεί προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικά ιδρύματα και κατά συνέπεια οποιαδήποτε χρηματική συναλλαγή, που τυχόν πραγματοποιήθηκε στη χώρα των Άλπεων, οφείλεται σε δραστηριότητες του ξένου επενδυτικού βραχίονα της κυβέρνησης.

Εκρήξεις στην Τρίπολη, βομβαρδισμοί στην Ζιντάν

Δυνατές εκρήξεις ακούγονται λίγες ώρες μετα τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο κέντρο της Τρίπολης, ενώ μαχητικά αεροσκάφη υπερίπτανται πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, όπως σημειώνεται σε τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι εκρήξεις ήταν τρείς, ήταν ασυνήθιστα ισχυρές και μπορεί κανείς να δει μεγάλους πίδακες καπνού να σηκώνονται προς τον ουρανό, από τα ανατολικά της Λιβυκής πρωτεύουσας. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα έχει βληθεί συστοιχία πυροβολικού, που αποτελούσε τμήμα της αντιαεροπορικής θωράκισης της πόλης.

Παράλληλα, δυνάμεις του Καντάφι, εξαπέλυσαν ευρείας κλίμακας επίθεση με ρουκέτες εναντίον των ανταρτών στην πόλη Ζιντάν, που βρίσκεται στην περιοχή της Δυτικής Οροσειράς. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος των ανταρτών, ο στρατός του Καντάφι βομβάρδισε με περισσότερες από 40 ρουκέτες τύπου Γκράντ αργά το βράδυ της Τρίτης, την πόλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών σχεδόν από την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη.