Ο ουκρανικός στρατός κατήγγειλε σήμερα μια επίθεση των αυτονομιστών ανταρτών «με πυροβολικό και άρματα μάχης» εναντίον θέσεών του κοντά στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης νότια της γραμμής του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία.

Η επίθεση είχε στόχο στο χωριό Σιρόκινε, 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαριούπολης, την τελευταία μεγάλη πόλη που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία. Η κατάληψη της πόλης αυτής θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας μεταξύ της Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε πριν ένα χρόνο η Μόσχα.

«Χρησιμοποιώντας βλήματα 120 χιλιοστών, άρματα μάχης και μονάδες πεζικού οι αντάρτες προσπαθούν να εκδιώξουν τις μονάδες μας από το Σιρόκινε», αναφέρει ο ουκρανικός στρατός σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλοντας «την κατάφορη παραβίαση» των ειρηνευτικών συμφωνιών που υπεγράφησαν στις 12 Φεβρουαρίου στο Μινσκ, οι οποίες προβλέπουν την κατάπαυση του πυρός και την απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου.

Ένας αξιωματικός του ουκρανικού στρατού που βρίσκεται στην περιοχή επιβεβαίωσε ότι οι αντάρτες χρησιμοποίησαν βλήματα «τα οποία θα έπρεπε να έχουν απομακρύνει από τη γραμμή του μετώπου» και έκανε λόγο για την επέμβαση ενός «άρματος μάχης».

«Μετά τα πυρά σημειώθηκαν συγκρούσεις», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ επεσήμανε ότι τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν. «Οι στρατιώτες μας παραμένουν στις θέσεις τους και απωθούν τις επιθέσεις του στρατού».

Ο Ίλια Κίβα, τοπικός αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε από την πλευρά του ότι η κατάσταση είναι «πολλή σοβαρή» στο Σιρόκινε, με τις ουκρανικές δυνάμεις να αναγκάζονται να απωθούν τις επιθέσεις «πρακτικά με γυμνά χέρια» αφού τα βαριά όπλα έχουν αποσυρθεί από την περιοχή.

Παράλληλα ο διοικητής των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Φίλιπ Μπρίντλαβ καταγγέλλει «τη στρατιωτικοποίηση» της Κριμαίας, όπου πλέον έχουν αναπτυχθεί «πύραυλοι Κρουζ που πρακτικά καλύπτουν όλη τη Μαύρη Θάλασσα».