current views are: 2

10 Μαρτίου 2015
Δημοσίευση06:20

Ο Χάμοντ κατηγορεί τον Πούτιν για υπονόμευση της ασφάλειας των λαών

Κατά του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στράφηκε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ κατηγορώντας τον για υπονόμευση της ασφάλειας των λαών της Ανατολικής Ευρώπης. 

Δημοσίευση 06:20’
αρθρο-newpost

Κατά του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στράφηκε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ κατηγορώντας τον για υπονόμευση της ασφάλειας των λαών της Ανατολικής Ευρώπης. 

Κατά του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν θα στραφεί ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ κατηγορώντας τον για υπονόμευση της ασφάλειας των λαών της Ανατολικής Ευρώπης. 

«Είμαστε τώρα αντιμέτωποι με ένα Ρώσο ηγέτη που δεν επιθυμεί να ενταχθεί στο διεθνές σύστημα, το οποίο βασίζεται σε κανόνες και διατηρεί την ειρήνη μεταξύ των εθνών, αλλά θέλει να το υπονομεύσει» θα πει ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας στην ομιλία του που θα εκφωνήσει σήμερα στο Royal United Services Institute, μια βρετανική δεξαμενή σκέψης για την άμυνα και την ασφάλεια.  

«Οι ενέργειες του προέδρου Πούτιν – η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και η ενεργοποίηση των ρωσικών στρατευμάτων για να αποσταθεροποιήσει την ανατολική Ουκρανία – ουσιαστικά υπονομεύουν την ασφάλεια των κυρίαρχων εθνών της Ανατολικής Ευρώπης», αναμένεται να πει ο Φίλιπ Χάμοντ στην ομιλία. 

Η χερσόνησος της Κριμαίας είναι επίσημα μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις 18 Μαρτίου, μετά από το δημοψήφισμα στο οποίο το εκλογικό σώμα ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της ένταξης της περιοχής στη Ρωσία. 

Το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δεν αναγνωρίζεται από το Κίεβο και τη Δύση, οι οποίοι πιστεύουν ότι η Κριμαία παράνομα προσαρτήθηκε από τη Μόσχα, με τη βοήθεια των ρωσικών στρατευμάτων. 

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν επίσης τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, με την αποστολή όπλων και στρατευμάτων. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη του τακτικού στρατού της στη σύγκρουση μεταξύ των ανταρτών και των ουκρανικών δυνάμεων, η οποία άφησε πίσω της πάνω από 6.000 νεκρούς στους 11 μήνες που διαρκεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Η ομιλία του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας κατά της Ρωσίας έρχεται ενώ το ΝΑΤΟ ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας ασκήσεις, στις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία.


σχετικα αρθρα